58 ezer levélszavazatot adtak le a választók - Nemzeti Választási Iroda

Csaknem 67 ezer levélszavazatot adtak le az európai parlamenti (EP-) választásra. Az érvényes szavazatok száma 58 138 lett, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 8700 esetben érvénytelen volt a szavazási irat — derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggeli adataiból.

A szavazatok 90 százalékát a Fidesz-KDNP listája kapta. A magyar választópolgárok, akik sem Magyarországon, sem más uniós országban nem rendelkeznek lakcímmel, levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 15-ig felvetették magukat a névjegyzékbe.

A levélben szavazók névjegyzékében 126 801-en szerepelnek.

A választók többféleképpen juttathatták vissza szavazatukat: közvetlenül az NVI-hez, a külképviseleteken keresztül, vagy a szavazás napján a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhely településen.

Az összes voksot az NVI-be szállították. A levélszavazatokat az NVI számolja össze: június 3-tól bonthatták fel a visszaérkező levélcsomagok külső borítékját és végezték el az azonosító nyilatkozatok adatainak ellenőrzését.

Az érvényes azonosító nyilatkozattal rendelkező, szavazatot tartalmazó borítékokat azonban csak a szavazás befejezését követően, vasárnap este 7 óra után bonthatták fel. Az NVI adatai szerint 66 922 levélszavazat érkezett be határidőben, az NVI valamennyinek a szavazási iratát ellenőrizte, és 8784-et találtak érvénytelennek.

A levélszavazatok ellenőrzése során a szavazatokat tartalmazó kis borítékokban 55 852 érvényes szavazatot találtak, míg az érvénytelen szavazatok száma 1568 volt.

Az NVI ismertette a levélszavazás eredményét is: 

 • Fidesz-KDNP listája 50 621 szavazatot kapott (a leadott érvényes levélszavazatok 90,63 százalékát)
 • Tisztelet és Szabadság Párt 2302 voksot (4,12 százalékot)
 • Mi Hazánk Mozgalom 1046 voksot (1,87 százalékot)
 • Magyar Kétfarkú Kutya Párt 502 szavazatot (0,90 százalékot),
 • Momentum Mozgalom 454 szavazatot (0,81 százalékot)
 • MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek lista 434 szavazatot (0,78 százalékot)
 • LMP-Zöldek 160-at (0,29 százalékot)
 • Mindenki Magyarországa Néppárt 115-öt (0,21 százalékot)
 • Megoldás Mozgalom 81-et (0,15 százalékot)
 • Jobbik-Konzervatívok 79-et (0,14 százalékot)
 • Második Reformkor Párt 58-at (0,10 százalékot)

A Nemzeti Választási Bizottság a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményeit megállapító jegyzőkönyv, valamint a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredménye alapján állapítja meg az EP-választás végeredményét, legkésőbb június 28-ig.

Az NVB döntése ellen három napon belül lehet a Kúriához fordulni, a bírósági felülvizsgálati kérelmet az NVI legkésőbb másnap felterjeszti, és a Kúriának három napja van azt elbírálni; így az EP-választás jogerős végeredménye legkésőbb július 5-ig megszületik.

MTI
Fotó: Freepik


Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal