Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással az EU-csúcsra

Orbán Viktor a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással érkezik az Európai Uniós tagországok vezetőinek hétfői informális csúcstalálkozójára - közölte a Nézőpont Intézet elemzésében.

Az intézet honlapján is elérhető közleményből kiderül, hogy miközben a magyar kormánypártokat a szavazók 44,82 százaléka támogatta a június 9-i európai parlamenti (EP) választáson, addig az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező német kancellár, Olaf Scholz, és a francia elnök, Emmanuel Macron, csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el.

Szintén figyelemre méltó az Európai Tanácsban, hogy a nagy tagállamok vezetői közül Pedro Sánchez spanyol kormányfő 30,18 százalékkal sem tudta megnyerni hazájában az EP-választást. Eközben Giorgia Meloni kormánypártja, a ciklus közepéhez közeledve is, 28,76 százalékkal győzelmet aratott.

Az EP-választások után először ül össze az Európai Tanács, ahol informális megbeszélésen egyeztetnek arról, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióira. A döntéseket formálisan nagyjából két hét múlva, "megerősített minősített többséggel" szükséges meghozni, amelyet 8 tagállam vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatnak meg.

Mivel a személyi kérdésekről az országok vezetői döntenek, és nem az egyes tagállamok polgárai, a Nézőpont Intézet kíváncsi volt arra, hogy az egyes kormány- és államfők pártjai mekkora támogatást kaptak az európai parlamenti választáson, illetve mennyi legitimitásuk van a soron következő fontos döntésekhez.

Az intézet elemzése szerint "Orbán Viktor Európa-politikája" rendelkezik a második legerősebb demokratikus legitimációval, kevesebb mint fél százalékkal elmaradva a máltai Munkáspárt 45,26 százalékos EP-választási eredményétől. Az elemzés kiemeli továbbá Donald Tusk lengyel kormányfőt is, miután a Polgári Platform (PO) 37,1 százalékos eredményt ért el, szemben az ellenzéki Jog és Igazságosság párt (PiS) 36,2 százalékával.

Szintén az élmezőnybe tartozik a portugál kormányfő 31,1 százalékos támogatottsággal, illetve a spanyol miniszterelnök, aki 30,2 százalékot szerzett.

Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök eredményét azonban beárnyékolja, hogy nem sikerült megnyernie a spanyol EP-választásokat, és alulmaradt a 34,2 százalékot elérő néppárti PP-vel szemben - tették hozzá.

Az intézet elemzése szerint a német-francia tengely gyengülését jelzi, hogy a német és a francia kormánypártok az egyik leggyengébben szerepeltek az összeurópai megmérettetésen.

Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártja mindössze 13,9 százalékot ért el, és 15,9 százalékos eredményével még "a teljes német rezsim által elszigetelt" Alternatíva Németországért párt (AfD) is megelőzte

Emmanuel Macron francia elnök liberális listája sem teljesített jól; 14,6 százalékos eredményével alulmaradt "szuverenista kihívójával," Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével szemben, amely 31,37 százalékot kapott június 9-én - hangsúlyozták

Az országvezetőknek arra is figyelemmel kell lenniük, hogy a Bizottság elnökét csak jelölik, és jelöltjüket az Európai Parlament abszolút többsége - legalább 361 képviselő - választhatja meg - áll a Nézőpont Intézet közleményében.

MTI
Fotó: Facebook


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

 
Budapest Online Facebook Oldal