A budapesti, központi elhelyezkedésű, jó állapotú lakások bérleti díja a középmezőnyben van az uniós fővárosok között

Tavaly a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 17 százalékkal nőtt 2022-höz képest. Ezzel Budapest a magyar főváros az európai uniós fővárosok középmezőnyébe került, közvetlenül Madrid és Zágráb után.

Ezt a Duna House ismertette hétfőn, az Eurostat tanulmány részleteit közölve, amely az európai városok relatív megélhetési költségeit hasonlította össze. A felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálták. Így ezek az árak nem a normál bérleti díjakat tükrözik, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lakásokét, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt.

A vizsgálatba bevont budapesti lakások mind 3 szobásak voltak. A bérleti díjak számításának alapjául a budai I., II., III., XI., XII. kerületek, valamint a pesti oldalon található V., VI., VII., VIII., IX., és XIII. kerületek központi elhelyezkedésű ingatlanjai szolgáltak. A felmérést magyar részről a Duna House adatokkal támogatta.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője kiemelte, hogy az Eurostat tanulmánya szerint a horvát főváros, Zágráb (20 százalék), és Bulgária központja, Szófia (20 százalék) után Budapesten emelkedtek a legnagyobb mértékben a vizsgálatba bevont lakások bérleti díjai az uniós országok fővárosai között. 

Ennek ellenére Budapest még mindig a középmezőnyben helyezkedik el az összes vizsgált ingatlankategória tekintetében. A Brexitnek köszönhetően az uniós tagállamok fővárosai között London helyett 2023-ban Dublin lett a legköltségesebb lokáció, ahol az ingatlantípusok bérleti díjai a budapesti árak dupláját is elérhetik.

A környező országok fővárosai közül tavaly Ljubljanában 13 százalékkal, Bécsben 11 százalékkal, Bukaresten 10 százalékkal, Pozsonyban pedig 7 százalékkal nőttek az ingatlanbérlés költségei 2022-höz képest. A többi városban 2-15 százalék közötti emelkedést tapasztaltak.

Az unión belül enyhe csökkenés, mindössze 1 százalékos, Helsinkiben volt megfigyelhető, míg Litvániában jelentősebb, 13 százalékos bérletidíj csökkenés történt - tette hozzá a szakértő. A felmérés eredményei alapján a közép-európai régióban Budapest belvárosa számít a legdrágábbnak Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után.

Pozsonyban, Varsóban és Bukaresten is kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni a magyar fővároshoz képest. Brüsszelben az egyszobás lakások 10 százalékkal drágábbak a budapestieknél, átlagosan 980 euróba kerülnek. Azonban a háromszobás ingatlanok esetében a magyar fővárosban 100 euróval kedvezőbb a bérleti díj.

A legdrágább városok Dublin, Luxembourg és Párizs, míg Szófiában lehet a legolcsóbban lakást bérelni - közölte a Duna House.

MTI
Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal