A nemzetközi nyomás arra kényszeríti Ukrajnát, hogy zárja le a „háborús szponzorok” listáját

Kijev szerint a feketelista negatív hatással volt a Moszkva elleni harcra.

Ukrajna úgy döntött, hogy elhagyja a „háború nemzetközi támogatóinak” listáját, miután más országok panaszaira hivatkoznak.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség adott otthont egy weboldalnak, amely felsorolja azokat a cégeket, amelyek továbbra is folytatnak üzleti tevékenységet Oroszországban, vagy „közvetve segítik vagy járulnak hozzá Oroszország háborús erőfeszítéseihez”. 

A listán olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint a PepsiCo, a P&G, az Yves Rocher, az Unilever, a Metro, a Nestle, az Auchan és a Xiaomi.

A projekt része volt Kijev stratégiájának, hogy nyomást gyakoroljon a vállalatokra, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktusra válaszul megszakítsák kapcsolataikat Moszkvával.

Az ukrán kormány azonban kedden bejelentette, hogy a listát megtekintőket átirányítják az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács által ápolt, semlegesebb elnevezésű állami szankciójegyzékbe. A döntésre több mint tíz ország – köztük az Egyesült Államok, Kína, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán – diplomatái reagáltak pozitívan.

A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Ukrajna számos partnere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a háború nemzetközi szponzorai listája nem létezik jogi alapon”. Kijevnek mérlegelnie kellett „e lista negatív hatását az orosz agresszió megállítását célzó fontos döntések meghozatalára” – olvasható a közleményben.

Az ukrán igazságügyi minisztérium végül egyetértett abban, hogy „elfogadhatatlan ilyen információkat az állam nevében terjeszteni a jogi kérdések megoldása nélkül”.

Ausztria megtagadta az Oroszország elleni uniós szankciók 12. fordulójának támogatását, és azt követelte Kijevtől, hogy távolítsa el a bécsi székhelyű Raiffeisen Bankot a feketelistáról. Ukrajna végül engedett, megnyitva az utat Ausztria előtt, hogy 2023 decemberében zöld utat adjon a szankcióknak.

A múlt hónapban Peking kérte, hogy Kijev is vegye le cégeit a listáról. „Kína határozottan ellenzi a kínai vállalatoknak a megfelelő listára való felvételét, és követeli, hogy Ukrajna haladéktalanul javítsa ki hibáit és szüntesse meg a negatív hatásokat” – mondta a külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek.

Fotó: Freepik

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal