Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felszólítja a hitelintézeteket, hogy azonnal kezdjék meg a kártalanítást az Apple által okozott technikai hiba miatt bekövetkezett jogosulatlan terhelésekkel kapcsolatban.

A jegybank szombaton juttatta el az erről szóló közleményét az MTI-hez. Az MNB hangsúlyozta, hogy már a csütörtöki sajtóközleményükben egyértelműen kijelentették: az Apple által szerdán technikai okokból indított, nagy mennyiségű jogosulatlan tranzakció az ügyfelek által jóvá nem hagyott fizetési műveletnek minősül, így ezeket az összegeket teljes mértékben vissza kell fizetniük.

Az MNB elégedetlen a kártalanítás folyamatának jelenlegi gyorsaságával, ezért felszólítja a pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az ügyfelek kártalanítását. Az MNB továbbá közölte, hogy az elmúlt napokban számos egyeztetést folytattak a hazai hitelintézetekkel, a Bankszövetséggel, a kártyatársaságok képviselőivel, valamint az Apple-lel is. Megerősítést nyert, hogy a terheléseket valóban technikai hiba okozta, amely az Apple webáruházának nemzetközi bankkártyaelfogadó partnerénél történt, és nem kibertámadás következménye.

A hiba szerdán 18-20 óra között mintegy 780 000 jogosulatlan terhelést eredményezett több mint 2 milliárd forint értékben.

Az MNB információi szerint a technikai probléma csak ebben az időszakban állt fenn. A pénteki újabb ügyfélértesítések nem egy új incidens miatt történtek, hanem a korábbi téves terheléshez kapcsolódó üzenetek voltak. Tudomásuk szerint az Apple már megkezdte a hibás terhelések összegének visszautalását. Mint írták, az érintettekkel folytatott megbeszéléseken az MNB világosan kifejezte elvárását: az Apple és nemzetközi partnerük hibájából bekövetkezett jogosulatlan terheléseket az ügyfeleknek minél gyorsabban vissza kell kapniuk. 

A mostani sajtóközleménnyel az MNB ismételten és határozottan felszólítja az érintett pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy az ügyfelek kártalanítását haladéktalanul kezdjék meg, az előírásokkal összhangban. "Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az MNB, hogy a hitelintézetek nem teljesítik az ügyfelek által bejelentett visszatérítési igényeket az Apple téves fizetési műveletei kapcsán a bejelentést követő munkanap végéig

Ezen túl az MNB felszólítja a hitelintézeteket, hogy haladéktalanul kezdjék meg azoknak az ügyfeleknek a kártalanítását is, akik az érintett időszakban történt jogosulatlan terheléseket nem jelezték közvetlenül a pénzforgalmi szolgáltatójuknál" - fogalmaztak. "Szeretnénk emlékeztetni minden hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvény a fogyasztóknak és a mikrovállalkozásoknak kitüntetett védelmet biztosít az európai uniós irányelvnek megfelelően" - hangsúlyozták.

Hozzátették: ennek értelmében az ügyfél által jóvá nem hagyott fizetési műveletek esetében a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató a felelős a visszatérítésért, beleértve a kártyaalapú fizetéseket is. Továbbá elfogadhatatlannak tartják azt a gyakorlatot, hogy a hitelintézetek nem fogadják az ügyfélbejelentéseket, és az okozó félhez (jelen esetben az Apple-hoz) irányítják a panaszokat - írták.

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát, és elvárja, hogy ez minden érintett szereplőnél a lehető leghamarabb megtörténjen.

Tekintettel arra, hogy a jogosulatlan terhelés sok banki ügyfelet érintett, és a pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően sok esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat, az MNB soron kívüli vizsgálatot fog indítani, hogy feltárja, az egyes intézmények a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el az ügyfelek bejelentéseinek fogadása és kártalanítása során - áll a közleményben

MTI
Fotó: Freepik


Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal