Az OPEC+ nem mozdul: az olaj hordónkénti ára megközelíti a 90 dollárt

Az OPEC+ magas rangú minisztereinek találkozója változatlanul hagyta az olajkitermelési politikát, és arra kényszerítette egyes országokat, hogy fokozzák az már korábban leegyeztetett kibocsátáscsökkentés betartását, aminek eredményeként a nemzetközi kőolaj ára öt hónap óta a legmagasabbra, közel 90 dollárra nőtt hordónként.

Az OPEC+ néven ismert Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és szövetségeseinek Oroszország által vezetett minisztériumi bizottsága (JMMC) szerdán online ülést tartott, hogy áttekintse a piac és a tagok kibocsátáscsökkentési végrehajtását.

Az olaj az idén erősödött a szűkös ellátás, az orosz energiainfrastruktúra elleni támadások és a közel-keleti háború miatt. A Brent nyersolaj ára 90 dollár közelébe emelkedett szerdán, ami a legmagasabb érték 2023 októbere óta, a találkozó befejezése után.

"Az OPEC+ úgy döntött, hogy az év első felében kitart az olajellátás megszorítása mellett, feszesen tartva a globális piacokat, és potenciálisan az árakat is megemelheti" - mondta Ole Hansen, a Saxo Bank vezetője.

Az OPEC+-tagok Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével a múlt hónapban megállapodtak abban, hogy a piac támogatása érdekében a napi 2,2 millió hordós (bpd) önkéntes kitermelés csökkentését június végéig meghosszabbítják.

A szerdai ülést követő nyilatkozatában az OPEC+ megjegyezte, hogy a tagok "nagyon megfelelnek" az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó ígéreteknek, bár azt mondta, hogy egyes országok megígérték, hogy javítják saját ütemtervüket, és beszámolnak annak sikerességéről.

A testület üdvözölte Irak és Kazahsztán ígéreteit a teljes konformitás elérésére, valamint a túltermelés kompenzálására, továbbá Oroszország bejelentését, miszerint a második negyedévi csökkentés a termelésen, nem pedig az exporton alapul.

"Azok a részt vevő országok, amelyek 2024. január, február és március hónapjaiban kiemelkedő mennyiségű túltermeléssel rendelkeznek, 2024. április 30-ig nyújtják be részletes kompenzációs terveiket az OPEC titkárságának" - áll a közleményben.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán kijelentette, hogy Oroszország teljes mértékben eleget tesz azon kötelezettségvállalásainak, hogy csökkenti az olajszállítást az OPEC+ megállapodás részeként.

A Platts néven ismert S&P Commodity Insights adatai szerint a csoport januárban napi nettó 275 000 hordóval, februárban pedig 175 000 hordóval termelt túl. A Platts az egyik másodlagos forrás, amelyet az OPEC+ használ tagjai termelésének felmérésére.

A felmérés szerint Gabon, Irak és Kazahsztán voltak a fő tagországok, amelyek kvótájuk felett termeltek a két hónapban.

Irak a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy csökkenti az exportot, hogy pótolja az OPEC-célja feletti szivattyúzást, ami februártól napi 130 000 hordóval csökkenti a szállítást.

Amikor az önkéntes korlátok június végén lejárnak, az OPEC+ teljes csökkentése napi 3,66 millió hordóra csökken, ahogyan a korábbi lépésekben 2022-től megállapodtak.

A JMMC olyan vezető OPEC+ országokat tömörít, mint Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek.

A testület a következő ülését június 1-re tűzte ki, ugyanarra a napra, mint az OPEC+ következő teljes ülése, hogy döntsenek a politikáról.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

 

Budapest Online Facebook Oldal