Farkas Sándor: az Agrárminisztérium stratégiai partnerként tekint az állattenyésztőkre

A tárca parlamenti államtitkára szombaton Hortobágyon, a Szent György-napi kihajtási ünnepen kijelentette, hogy az Agrárminisztérium az állattenyésztőket és az állattartókat stratégiai partnereknek tekinti.

Farkas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen kiemelt jelentősége van ennek most, mikor "Brüsszel ideológiai célokat rejtő, környezetvédelmi ügyek mögé bújó támadásokkal sújtja az állattenyésztést és annak képviselőit."

Az államtitkár Szent György-naphoz kötődő népi hiedelmeket és gyakorlatokat elevenített fel, úgy mint az állatok védelme céljából az istálló körbeszórása kölessel, a gyógynövények füstjével való körülfüstölése, vagy az állatok megütögetése nyírfa, körtefa, vagy mogyorófa vesszőkkel, szentelt vízzel való meghintése, és vaskos párnákkal való simogatása, hogy így kerüljék el a bajt és virágozzanak.

"A brüsszeli átok elleni harcban nem szükséges ilyen népszokásokhoz folyamodnunk. Ezt a veszélyforrást június 9-én tudjuk eltávolítani, egyszerűen csak olyan európai parlamenti képviselőket kell választanunk, akik az emberek javát szolgálják, szemben a zavaros ideológiák követésével" - mondta, hozzátevé: embereket, akik az állattenyésztőket és állattartókat inkább partnereknek, nem ellenségnek tekintik.

Szent Györgyöt, a keresztény mártírt, aki a legenda szerint egy líbiai várost megmentett a sárkánytól és legyőzte a gonoszt, a politikus a küzdelem egyik jelképeként említette.

"A kihívás, mely ma előttünk áll, az a téves brüsszeli politika. Úgy, ahogy Szent György hittel és bátorsággal megvédte a várost, úgy kell nekünk is megvédenünk a békét, a biztonságot és a gazdálkodás eredményeit" - tette hozzá a párhuzamot a minisztériumi vezető.

Farkas Sándor a kihajtási ünnep kapcsán kiemelte, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban a kihajtás több, mint egy turisztikai attrakció.

"Itt a pásztorok és terelők által végzett legeltetés fontos szerepet játszik a természetes ökoszisztéma megőrzésében" - tette hozzáő.

A hagyományos tudással rendelkező pásztorok által vezetett hatalmas gulyák és nyájak ma is legértékesebb kincseink közé tartoznak - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Világörökség részeként nyilvántartott puszta évente több százezer látogatót vonz.

Az államtitkár az elmúlt évek ökoturisztikai fejlesztéseire is kitért, amelyek tovább gazdagítják a pusztai látogatások élményét. Emellett megemlítette a nemrég felújított pásztormúzeumot, ahol egy "interaktív kiállítás a legkorszerűbb technológiának köszönhetően minden látogatónak lehetőséget biztosít a pásztorélet megismerésére és ízelítőt nyújt a pusztába".

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője megköszönte munkatársainak a kihajtási ünnep megszervezését és azt, hogy hozzájárulnak a természeti értékek megóvásához, gyökereikhez való visszatéréshez, és példaként szolgálnak a jövő generációinak.

 

MTI


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal