Fitch Ratings: a korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedés várható az idén

A Fitch Ratings hétfőn közzétett legfrissebb globális előrejelzésében az idei évre a korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedést valószínűsít.

Ezt elsősorban az európai gazdaságok kilátásainak jelentős javulása, a kínai exportszektor élénkülése és a feltörekvő országok keresletének növekvő lendülete indokolja. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott új negyedéves prognózisa szerint 2024 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékkal bővülhet. A Fitch márciusi, korábbi előrejelzésében még 2,4 százalékos növekedést várt erre az évre.

Az új jelentés különösen nagy mértékben javította az euróövezet gazdaságának idei növekedési becslését, 0,2 százalékról 0,8 százalékra. A friss prognózis szerint a kínai gazdaság 2024-ben 4,8 százalékkal bővülhet, a korábban várt 4,5 százalék helyett.

A feltörekvő piacok - Kína nélkül számolt - idei növekedése a Fitch Ratings szerint eléri a 3,7 százalékot, ami 0,5 százalékponttal magasabb a korábbi előrejelzésnél. A hitelminősítő 2025-ben némileg lassabb, 2,4 százalékos világgazdasági növekedést vár, főként azért, mert az amerikai gazdaság növekedése várhatóan 1,5 százalékra, a kínai gazdaság növekedése pedig 4,5 százalékra csökken.

A kínai lassulás fő okai között a Fitch londoni elemzői az export lendületének és a kormányzati kiadások növekedési ütemének egyidejű lanyhulását említik. Továbbá az ingatlanpiac összeomlása is terheli a hazai keresletet, ami erősíti a deflációs nyomást - áll a Fitch hétfői globális tanulmányában.

Az amerikai gazdaság lassulásának egyik fő tényezőjeként a "tavalyi túlméretes költségvetési impulzus elenyészését" jelölik meg. Az új előrejelzés szerint az euróövezetben 2025-ben 1,5 százalékos GDP-növekedés várható. A javulás leginkább annak köszönhető, hogy enyhülnek a cserearány- és energiasokk hatásai, ami serkenti a német gazdaság energiaintenzív szektorait, ezáltal növelve a reálbéreket. A Fitch Ratings várakozása szerint a globális pénzügypolitikai ciklus új szakaszába lép, amelyet a kamatok lassú csökkenése jellemez majd.

A cég szerint ugyanakkor a jegybanki ráták a kamatcsökkentések után is olyan szinten maradnak, amely korlátozza a keresletet. A hitelminősítő az euróövezeti jegybank (EKB) esetében az idén két további kamatcsökkentést vár, és valószínűsíti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szeptemberben és decemberben hajt végre kamatcsökkentéseket. A Fitch hangsúlyozza: ez az általa korábban vártnál később kezdődő enyhítési ciklust jelentene a Fed részéről. A késlekedés oka, hogy az amerikai dezinflációs lendület az idei első négy hónapban megtorpant.

MTI
Fotó: 3keys.pt


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal