OECD: a közel-keleti háború és az infláció jelentik a globális gazdaság fő kockázatait

A közel-keleti geopolitikai feszültségek erősödése, a gyorsuló infláció, a globális központi bankok szigorodó monetáris politikája és Kína gyenge GDP-je jelentik jelenleg a globális gazdaság fő kockázatait.

Claire Lombardelli, az OECD vezető közgazdásza szerint a tényezők alááshatják a szakértők "óvatos optimizmusát" a globális GDP középtávú növekedési kilátásaival kapcsolatban. A közel-keleti konfliktus eszkalációja szerinte a fő tengeri kereskedelmi útvonalak elzárásához vezethet, és ennek eredményeként az áruk és szolgáltatások különböző kategóriáinak globális árának növekedéséhez - erről a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzői által készített Economic Outlookban számolnak be.

Ebben a helyzetben az olaj részvényárfolyama az idei év végéig 25 százalékkal emelkedhet.

Ez a tényező pedig 1 százalékponttal (pp) gyorsíthatja a globális inflációt. Ha ez megtörténik, számos jegybank kénytelen lesz körülbelül 50 bázisponttal (bp) emelni a kamatlábakat. Emiatt a globális GDP 0,4 százalékponttal csökken az alapvárakozáshoz képest – összegezték szakértők.

Egy másik jelentős kockázat a világgazdaság számára a kínai piac bizonytalansága lehet az OECD szerint. „Minden százalékpontra, amellyel Kína reál-GDP növekedése elmarad az előrejelzésektől, 0,2 százalékponttal jár a globális gazdasági növekedésre” – zárul az elemzői áttekintés.

Korábban az OECD 3,1 százalékra emelte a 2024-es globális GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését. A korábbi szakértői becslések 2,9 százalékos arányt javasoltak. Így a világgazdasági növekedés üteme 0,2 százalékponttal nőtt. Oroszország GDP-je a frissített becslés szerint idén 2,6 százalékkal nő a korábban várt 1,8 százalékkal szemben. A december végi legmagasabb növekedési ütemet az OECD szakértői szerint India (6,6 százalék), Indonézia (5,1 százalék) és Kína (4,9 százalék) fogja mutatni.

Fotó: Freepik


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal