Szijjártó Péter: a Bulgária és Törökország vonalon megbízható a magyar gázellátás

Antalyai Diplomáciai Fórum: Orbán Viktor is előadást tartott

A Bulgária és Törökország a közeljövőben továbbra is stabil tranzitútvonalat fog képezni a magyar földgázellátás szempontjából, így hosszú távon biztosítják hazánk energiabiztonságát - nyilatkozta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Antalyában, Törökországban.

A miniszter elmondta, hogy az Antalyai Diplomáciai Fórum első napján fontos kétoldalú tárgyalásokat folytattak mind a bolgár, mind a török elnökkel.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország földgázellátása szempontjából nagy szükség van mindkét országra, mivel a szállítás nagy része már dél felől érkezik, Oroszországon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

"Mind az országok megbízható tranzitországként viselkedtek eddig (.) Amennyiben ez az útvonal elakadna, jelentős problémákba ütköznénk, és nem tudnánk biztosítani hazánk biztonságos földgázellátását" - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy mind a bolgár, mind a török elnök határozott állásfoglalást képviseltek, és ígéretet tettek arra, hogy "a következő években továbbra is megbízható tranzitútvonalként fognak szolgálni számunkra".

Továbbá üdvözölte, hogy aláírták azt a megállapodást Ankarával, amely alapján 2024 második és harmadik negyedévében 275 millió köbméter földgázt szállítanak Magyarországra Törökországból, ezzel Magyarország lesz az első olyan ország, amely nem határos Törökországgal és mégis török földgázt exportál.

"Ezért a Bulgária és Törökország az elkövetkező időszakban is biztonságos tranzitútvonalat fog jelenteni a magyar földgázellátás számára, ami hosszú távon biztosítja hazánk biztonságos ellátását, amihez természetesen nagy szükségünk van" - mondta.

"Ezek a két megállapodás tehát a hosszú távú nemzeti érdekeinket, valamint az energiaellátásunk biztonságát szolgálják" - tette hozzá.

Végül a miniszter megjegyezte, hogy tavaly Bulgária és Törökország tekintetében is rekordszintet ért el a kereskedelmi forgalom.

Magyarország 2023-ban több mint 2 milliárd eurót forgalmazott Bulgáriával és több mint 4 milliárd eurót Törökországgal - tájékoztatta a nyilvánosságot.

MTI

Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

 
Budapest Online Facebook Oldal