Váratlanul és jelentősen csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

A S&P Global és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) pénteken bemutatott előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,7-re esett vissza a májusi 53,0-ról.

Az elemzők 53,1-es kompozit mutatót vártak júniusra. A júniusi kompozit BMI-mutató héthavi mélypontot jelent, az index tavaly november óta nem jelezte ilyen gyenge gazdasági aktivitást a brit üzleti magánszektorban. Az 50 feletti BMI-indexek az érintett szektorok aktivitásának növekedését jelzik, tehát az 51,7-es előzetes júniusi kompozit adat a jelentős csökkenés ellenére is a brit üzleti szektor teljesítményének növekedését mutatja.

A kompozit adat részletei szerint a brit GDP 80 százalékát adó szolgáltatási ágazat aktivitási indexe júniusban 51,2-re csökkent a múlt hónapban mért 52,9-ről.

Ez a részindex is héthavi mélypont. Ugyanakkor a brit feldolgozóipar júniusi BMI-mutatója növekedett: az előzetes S&P Global/CIPS felmérés 51,4-es indexet mutat erre a hónapra, szemben a májusi 51,2-vel.

A júniusi feldolgozóipari BMI két éve nem látott magasságba emelkedett. Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes júniusi kompozit BMI-index pénteki ismertetését követően hangsúlyozta: a jelenlegi aktivitási adatok alapján a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves növekedési üteme alig haladja meg a 0,1 százalékot. Williamson szerint ez a lassulás részben a július 4-i brit parlamenti választásokkal kapcsolatos üzleti bizonytalanságoknak köszönhető, mivel számos cég kivár, amíg nem tisztázódnak a választás utáni kormányzati irányok.

Emellett a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a júniusi BMI-felmérés világosan jelzi a szolgáltatási szektorban tapasztalható makacs infláció hatásait, ami jelentősen késlelteti a Bank of England kamatcsökkentési ciklusának megkezdését. A brit statisztikai hivatal (ONS) e heti adatai szerint az éves szinten számított infláció májusban először lassult a jegybank által kitűzött 2 százalékos célszintre több mint három éve, azonban a szolgáltatási szektor fogyasztói árai 5,7 százalékkal nőttek az előző év májusához képest.

MTI
Fotó: Freepik


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal