A brit védelmi minisztert szállító repülőgép GPS problémákkal szembesült

Az incidens az orosz kalinyingrádi exklávé mellett történt, és a média jelentései Moszkvát okolják a beavatkozásért.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma nyilvánosan aggodalmának adott hangot, miután Grant Shapps védelmi miniszter RAF repülőgépén GPS-zavarás történt, miközben repült Kalinyingrád orosz exklávé közelében volt. 

Noha London nem mutatott az oroszok közvetlen felelősségére az incidensért, brit sajtóértesülések szerint Moszkvát okolják a történtekért.

Az incidenst csütörtökön tette közzé a minisztérium, és a szóvivő felfedte, hogy az elektronikus interferencia akkor történt, amikor Shapps szerdán utazott vissza az Egyesült Királyságba Lengyelországból.

"A védelmi minisztert és delegációját szállító gép átmenetileg GPS-akadást tapasztalt, amikor Kalinyingrádhoz közel repültek" - mondta a szóvivő.

"Nem veszélyeztette a repülőgép biztonságát, és nem szokatlan, hogy a repülőgépek GPS-akadást tapasztaltak Kalinyingrád közelében, amely természetesen orosz terület" - tette hozzá a tisztviselő.

Noha a minisztérium nem rótta fel nyíltan Oroszországot az incidensért, kormányzati források azt mondták a brit médiának, hogy valószínűleg ez a helyzet. Az ilyen állítások alátámasztására azonban nem mutattak be tényleges bizonyítékot.

„Bár a RAF jól felkészült ennek kezelésére, mégis szükségtelen kockázatot jelent a polgári repülőgépekre, és potenciálisan veszélyeztetheti az emberek életét. Erre nincs mentség, és ez vadul felelőtlenség Oroszország részéről” – mondta egy meg nem nevezett védelmi forrás a The Timesnak.

Természetesen arra nem tértek ki, hogy brit cirkáló rakéták küldése felelőtlenség-e orosz civil célpotok támadására...

Az elmúlt hetekben többször is jelentettek GPS-kapcsolati problémákat Kalinyingrád környékén, beleértve Lengyelországot, valamint a tágabb balti régiót is, és a probléma a dél-svédországi és az északkelet-német régiókat is elérte.

Míg több médiajelentés a beavatkozást a Kalinyingrádban feltehetően beinduló orosz elektronikus hadviselés zavaróinak tulajdonította, a bajok az Egyesült Államok vezette NATO-blokk térségben zajló katonai manővereivel is összefüggenek, amelyek állítólag a legnagyobb hadgyakorlat a hidegháborús korszak vége óta. A GPS-zavart okozó feltételezett felek egyike sem tett nyilvános megjegyzést az üggyel kapcsolatban.

Fotó: AFP

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal