A britek az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot jelentették be Ukrajnának

A csomag értéke 500 millió GBP (617 millió dollár), és több mint 400 járművet, 60 hajót, valamint nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat tartalmaz majd.

Sunak irodája közleménye szerint a csomag "az eddigi legnagyobb szállítmány a létfontosságú lőszerekről.” A bejelentésre akkor került sor, amikor az Egyesült Államok várhatóan 61 milliárd dolláros katonai és segélycsomagot hagy jóvá Kijevnek.

„Ukrajna megvédése Oroszország brutális ambícióival szemben létfontosságú biztonságunk és egész Európa számára” – mondta Sunak. "Ha megengedik, hogy Putyin sikeres legyen ebben az agressziós háborúban, akkor nem áll meg a lengyel határnál."

Ezzel csak az idén 3 milliárd fontot tesz ki London katonai segélye Kijevnek. Tartalmaz továbbá 1600 csapásmérő és légvédelmi rakétát, valamint közel 4 millió kézi lőfegyver-lőszert.

„A mai csomag segíteni fog abban, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal, amire szüksége van ahhoz, hogy felvegye a harcot Oroszországgal” – mondta Sunak. „Az Egyesült Királyság mindig ki fogja venni a részét az európai biztonság élvonalában, nemzeti érdekeink védelmében és NATO-szövetségeseink mellett.”

A nyilatkozat két nappal azután született, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyta a régóta elakadt sürgősségi kiadásokról szóló törvényjavaslatot, amely 61 milliárd dollár további ukrajnai segélyt tartalmaz. Joe Biden amerikai elnök hétfőn ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a fegyverszállítmányokat Kijevbe, amint a szenátus jóváhagyja a kiadásokról szóló törvényt, ami akár kedden is megtörténhet.

Joe Biden amerikai elnök kormánya az év elején kifogyott az ukrán finanszírozásból, miután 113 milliárd dollárt használt fel a kongresszus által jóváhagyott segélycsomagokból. Washington támogatásának megszakítása lőszerhiányhoz vezetett, amelyet az elmúlt hónapok harctéri kudarcaiért tettek felelőssé. Más NATO-tagállamok és az EU válaszul megerősítették segélyvállalásaikat, például Németország által a múlt hónapban adott 500 millió eurós csomagot.

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi vezetője üdvözölte, hogy London volt az első szövetséges, amely nagy hatótávolságú rakétákat és „modern” harckocsikat adott Ukrajnának. 

„Most még tovább megyünk” – áll a közleményben. „Soha nem hagyjuk, hogy a világ elfelejtse az egzisztenciális csatát, amelyet Ukrajna vív, és a mi tartós támogatásunkkal ők fognak győzni.” Hozzátette, hogy a segélyek legutóbbi köre megadja Ukrajnának azt, amire szüksége van ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz erőket, és „visszaállítsa a békét és a stabilitást Európában”.

Az ukrán vezetők állítólag kevésbé érzékletesek a további nyugati fegyverek lehetséges hatásait illetően. A 61 milliárd dolláros amerikai segélytörvény – amely csaknem százszor akkora, mint az Egyesült Királyság legutóbbi ajándéka – nem valószínű, hogy „drámai módon megváltoztatja Kijev helyzetét a fronton” – írja a Financial Times hétfőn ukrán tisztviselőkre és katonai elemzőkre hivatkozva.

Fotó: Ben Stansall/AFP


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal