A német ellenzék azt akarja, hogy az ukrán férfiak térjenek haza és harcoljanak

Bekaphatjátok - mondta finoman az ukrán menekülteknek a "kereszténydemokrata" politikus

Berlin nagylelkű jóléti juttatásai aláássa Kijev háborús erőfeszítéseit – mondta egy magas rangú parlamenti képviselő.

A német kormánynak le kell állítania az ukránok szociális ellátását – mondta vasárnap Thorsten Frei, a Bundestag magas rangú tagja. Azzal érvelt, hogy a lépés arra ösztönzi az ukrán férfiakat, hogy visszatérjenek hazájukba, és csatlakozzanak a hadsereghez az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette.

Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi elnökhelyettese a Bundestagban azzal vádolta az ukránokat, hogy az otthoni mozgósítás elkerülése érdekében Németországba menekülnek. 

„Miközben Kijev számára saját léte forog kockán a brutális orosz támadással szemben, sok ukrán hozzánk menekült, akik képesek lennének megvédeni hazájukat” – mondta Frei a Funke Mediengruppe kiadónak. "Őszintének kell lennünk: a háborús menekülteknek nyújtott előnyök teljesen rossz ösztönzőket jelentenek." 

Érdekes módon ugyan ezek a mondatok nem hangzanak el a politikus szájából akkor, ha az afgán, a szír, vagy éppen az afrikai menekültek kerülnek szóba!

Frei a „Buergergeld” (Egy állampolgári juttatás) nevű jóléti programra utalt, amely lehetővé teszi az ukránok számára, hogy havi 563 eurót kapjanak. A Bild című bulvárlap szerint a más országokból érkező menedékkérők eközben 460 euróra jogosultak. 

Egy másik CDU-tag, Michael Stuebgen brandenburgi belügyminiszter a hétvégén kijelentette, hogy "nincs értelme Ukrajna támogatásáról beszélni, ha egyszerre támogatjuk az ukrán dezertőröket is". Maga az a gondolat, hogy az ukrán menekülteket automatikusan eltartjuk, „alapvető hiba” – mondta alacsony munkanélküliségükre hivatkozva.

Bijan Djir-Sarai, a Szabad Demokrata Párt (FDP) főtitkára a Bildnek azt mondta vasárnap, hogy „az Ukrajnából újonnan érkező háborús menekültek nem kaphatnak többé Buergergeld-fizetést”. Hozzátette: ehelyett csak menedékkérői ellátásra kellene jogosultak. 

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint 2024 márciusában körülbelül 1,3 millió ukrán menekült tartózkodott Németországban. Közülük mintegy 256 000 18 és 60 év közötti férfi a német média szerint. 

Ukrajna küzd az újoncok felkutatásával, mivel fegyveres erői súlyos veszteségeket szenvedtek. Andrej Belousov orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy Ukrajna több mint 35 ezer katonát veszített a csak májusi harcokban. A hónap elején Moszkva több mint 111 000-re becsülte Kijev veszteségeit 2024 eleje óta.

Idén tavasszal Kijev jelentősen megszigorította a mozgósítási szabályokat, és 27-ről 25 évre csökkentette a tervezett korhatárt. Magát a kampánytervezetet széles körben elterjedt kitérő és korrupciós vádak zavarták. 

Kijev megpróbálta visszahozni az országba a katonakorú férfiakat azáltal, hogy megtagadja tőlük a külföldi konzuli szolgáltatásokat, valamint azt, hogy Ukrajnán kívül frissítsék személyi igazolványukat. Néhány magas rangú ukrán tisztviselő korábban is jelezte, hogy szívesen látná, ha a nyugati országok ezeket a férfiakat hazaküldenék.

Fotó: thorsten-frei.de


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal