Az oroszok nyilvánosságra hozták, mit tudnak az Északi Áramlat felrobbantásáról

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága újabb eljárást indíthat az Északi Áramlat felrobbantása miatt az Állami Duma és különböző szervezetek képviselőinek jelentése alapján. A dokumentum szerzői szerint az pusztán porhintés, hogy a terrorakciót az ukránok egyedül követték el, s nem véletlen, hogy a nyugati hatóságok kizárták a vizsgálataikból az oroszokat.

Máskülönben – sugallja a jegyzék – kiderült volna, hogy az akció megszervezésében az Egyesült Államok mellett több ország vagy annak titkosszolgálata is szerepet játszott. Érdemes hozzátenni, a leírtak alapján egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy minden résztvevő tudatában volt annak, mihez járul hozzá. Ha azonban igazak a megállapítások, legkésőbb a robbanás után ezt fel kellett ismerniük – viszont az idő előrehaladtával a felelősséget fokozatosan rátolták Kijevre.

A jelentés szerint a NATO balti-tengeri tevékenységéből világosan látszik, hogy az Északi Áramlat megrongálása nem ukrán búvárok műve, hanem a szövetség különleges szolgálatai munkájának eredménye. 2022 márciusában az Egyesült Államok és Norvégia különleges szolgálatainak képviselői a skandináv országban találkoztak, júniusban pedig megkezdődött a „BalticOperations 22” elnevezésű éves gyakorlat a Balti-tengeren. Ekkor amerikai különleges búvárok robbanóanyagokat helyeztek el egy gázvezetéken, a víz alatti bombáknak úgynevezett hidroakusztikus jeltől kellett volna működésbe lépniük.

2022. szeptember 26-án, az Északi Áramlat felrobbantásának napján a norvég haditengerészet Boeing P-8 Poseidon felderítő repülőgépe ledobott egy hidroakusztikus bóját, amely a detonátor lett.

Nem sokkal korábban az amerikai, a német és a lett haditengerészet egy csoportja a Bornholm-szigetektől keletre tevékenykedett. Összesen 9 NATO-hadihajó, köztük például a „Kearsarge” (LHD-3) partraszálló hajó, az „Arlington” (LPD-24) helikopterhordozó, valamint a „Schleswig-Holstein” fregatt, az „Oste” felderítő és a „BadBevensen” aknaszedő.

Különös figyelmet érdemel az a tény, hogy eredetileg a Balti-tenger északi részét és a Finn-öblöt jelölték ki a gyakorlat területének – jegyezték meg. A gyakorlat helyszínét azonban magyarázat nélkül megváltoztatták a Bornholm-szigetektől keletre eső területre (ami a Balti-tenger déli része), pontosan arra a helyre, ahol az Északi Áramlat nyomvonala halad.

Ezen túlmenően néhány polgári (kereskedelmi) hajó „nem szabványos és logikátlan” mozgása is feltűnést keltett. Például a „British Achiever” brit tanker, a „Grand T” panamai szárazáru-szállító hajó és a „Svi7” lengyel halászhajó szeptember 22-24-én letért az útvonaláról, és a jövőbeli gázvezeték-robbantások helyszíneihez közeli területeken közlekedett.

Mindez a parlamenti képviselők és a közvéleményt képviselő aktivisták véleménye szerint a NATO-országok különleges szolgálatainak részvételéről tanúskodik az aláaknázásban.

A vizsgálat készítői szerint az „Andromeda” nevű ukrán jacht és az ukrán különleges szolgálatok munkatársai is részt vettek a terrortámadásban. Ez azonban fedőakció volt, el kellett terelni a gyanút a főszervezőkről.

A rendelkezésre álló adatok szerint – áll a dokumentumban – a szervezési és technikai segítséget és felügyeletet amerikai szakemberek (búvárfelszerelés, román fedőokmányok és robbantóeszközök) nyújtották az akcióhoz a kijevi amerikai nagykövetség misszióvezető-helyettesének, C. W. Smithnek (aki korábban az ISAF-ban szolgált) a közvetlen felügyelete alatt, és az ukrán GUR (Főhírszerzési Igazgatóság – a szerk.) volt vezetőjének, Vaszil Burbának a bevonásával. Smitht a sikeres művelet után az európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessé nevezték ki.

Az amerikaiak kezdettől fogva úgy döntöttek, hogy minden felelősséget az ukrán GUR-ra hárítanak, és ebben a kezükre játszott, hogy Budanov többször kérkedett az Oroszország ellen végrehajtott akcióik sikerével.

Megbízható ukrán forrásokból származó információk szerint a fedőakcióban egy jól ismert búvárcsoport vett részt, többek között: A. Burgomistrenko (aknavető kiképzést kapott, beszél angolul, jó búvárképesítéssel rendelkezik), O. Varava, R. Rudenko (hívójele: „Káplán”), Sz. Kuznyecov, és egy női műszaki búvár „Marisha”hívójellel. A csoport közvetlen vezetője R. Cservinszkij volt, K. Budanov irányítása alatt – állapították meg.

A fedőcsoportot először a Zsitomiri területen lévő kőbányában készítették fel. Ezután a búvárokat Romániába szállították, román okmányokat állítottak ki a számukra, és egy magánházban telepedtek le a román haditengerészet mangaliai bázisának közelében. Később a csoport Lengyelországba költözött, ahol az „Andromeda” jachtot bérelték.

E csoport tagjai valóban lemerültek az Északi Áramlatnál. A dokumentum szerint azért, hogy a „legendájuk” hitelesebb legyen. Az Északi Áramlathoz O. Varava, „Marisha” hívójelű műszaki búvár és R. Rudenko merült le – áll a jelentésben.

A szerzők végül rámutattak, hogy ezek az információk nemcsak a bűnösök azonosítására, hanem gazdasági válaszintézkedésekhez is felhasználhatók. Vagyis NATO-tagok egész sora nézhet szembe nemzetközi fórumokon megindított eljárásokkal és szankciókkal, amely első sorban talán a föderációban lévő vagyontárgyaik lefoglalását jelentheti.

Nagy Áron – Magyar Hírlap nyomán
Nemzeti InternetFigyelő (NIF) - Budapest Online

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal