Franciaország: megkezdődött a nemzetgyűlési választások első fordulója

Vasárnap reggel Franciaországban megkezdődött az előre hozott, kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója, ahol több mint 49 millió választópolgár szavazhat a parlament alsóházának 577 képviselőjére öt évre.

 A választás fő kérdése, hogy a felmérések élén álló Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés fennállása óta először a legnagyobb parlamenti párttá válik-e, és megszerzi-e a kormányzáshoz szükséges többséget. Franciaországban nincs pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre voksolhatnak, akiknek azonban csak akkor van esélyük a parlamentbe jutni, ha valamelyik nagyobb párt színeiben indulnak.

Az 577 körzetben összesen 4011 jelölt méretteti meg magát. A biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell elérnie egy jelöltnek.

Ha egy körzetben senki sem szerzi meg ezt az arányt, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden olyan jelölt indulhat, aki legalább 12,5 százalékot elért. A közvélemény-kutatók arra számítanak, hogy a vasárnapi első fordulóban több mint 60 százalékos lesz a részvétel, amire 1997 óta nem volt példa nemzetgyűlési választásokon.

Két évvel ezelőtt a választópolgárok 47 százaléka járult az urnákhoz.

A magas részvétel miatt egyes körzetekben akár három jelölt is továbbjuthat a második fordulóba. A rendkívüli mozgósítás jele, hogy a külföldön tartózkodó franciák közül 410 ezren adták le voksukat interneten keresztül, szemben a két évvel ezelőtti 250 ezerrel. Sőt, rekordszámúan, több mint 2 millióan jelezték előre, hogy vasárnap meghatalmazással kívánnak szavazni, miután a nyári szünet kezdetén már elhagyták lakóhelyüket.

Ez hatszor több, mint 2022-ben. Akkor csak nyolc körzetben jutott tovább három jelölt, most valószínűleg több mint száz helyen, azaz a választókerületek csaknem 20 százalékában. A tengerentúli francia megyékben élő több mint egymillió választópolgár már szombaton szavazott, az anyaországban pedig reggel 8 órakor nyitottak meg a választóhelyiségek.

Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor zárják le, a nagyvárosokban viszont este 8 óráig lehet szavazni.

Pénteken két közvélemény-kutatást tettek közzé az Ifop és az Odoxa intézetek, amelyek a Nemzeti Tömörülésnek 35-37 százalék közötti támogatottságot jeleztek.

Ezzel szemben a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség 27-29 százalék közötti támogatottsággal bír. Emmanuel Macron államfő táborának 20,5-21 százalékot jeleztek, míg a jobbközép Köztársaságiak 8 százalékot érhetnek el. Egyes közvélemény-kutatások szerint pedig akár az abszolút többséget, azaz legalább 289 képviselői helyet is megszerezheti Marine Le Pen pártja.

A mandátumbecslések azonban még nem tekinthetők biztosnak, mivel azokban a körzetekben, ahol három jelölt jutott tovább, visszalépésekre lehet számítani a baloldal vagy az elnöki tábor részéről, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

Emmanuel Macron államfő alig három hete írta ki a választásokat, közvetlenül azután, hogy pártja vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon.

Ez nemcsak a választókat, de a kormány tagjait is felkészületlenül érte, mivel az elnök nem avatta be őket a hírek szerint már egy ideje meghozott döntésébe. A háromhetes villámkampány legfőbb témája az életszínvonal javítását célzó gazdasági intézkedések sora, valamint azok finanszírozhatósága volt.

Míg a kormánypárt jelezte, hogy továbbra sem kíván adót emelni, addig a Nemzeti Tömörülés és a baloldal is módosítaná a tavaly elfogadott nyugdíjreformot és visszacsökkentené a nyugdíjkorhatárt. Marine Le Pen pártja az üzemanyagok áfáját is jelentősen mérsékelné, míg a baloldal a magas jövedelműek adóját számottevően növelné.

A kampány egyik fő kérdése azonban az volt, hogy a korábbi választásokhoz hasonlóan összefognak-e a jobbközép, a centrum és a baloldal jelöltjei a Nemzeti Tömörülés ellen, amely most először van esélyes kormányra kerülni, vagy nem kívánnak állást foglalni. 

A három nagy politikai blokk között azonban annyira felerősödött az ellenségeskedés, hogy az elnöki tábor egyelőre hivatalosan sem a Nemzeti Tömörülést, sem a baloldalt nem kívánja támogatni a második fordulóban azokban a körzetekben, ahol nem jut tovább saját jelöltük. Ugyanakkor helyi szinteken nem kizárt az összefogás. Akár egy intézményi válság is fenyegethet a második forduló után, miután Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is megerősítette, hogy csak akkor vállalná a kormányzást, ha pártja abszolút többséget szerez a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron - aki szélsőségesnek tartja a Nemzeti Tömörülést és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország által dominált baloldali összefogást is - úgy vélekedett, hogy a szélsőségek programja "polgárháborúhoz" vezetne Franciaországban.

Marine Le Pen ezt visszautasította, de ugyanakkor megjegyezte, hogy pártja győzelme esetén nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a radikális baloldal utcára viszi az embereket és erőszakos megmozdulásokat szervez.

MTI
Fotó: 


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal