Három hónappal a hídkatasztrófa után elhagyta Baltimore-t a szerencsétlenséget okozó konténerszállító

Kihajózott hétfőn Baltimore kikötőjéből az az óriás konténerszállító, amely márciusban műszaki hiba miatt nekitartott egy tartópillérnek, ezzel összedöntve a több kilométeres Francis Scott Key hidat.

A csaknem 300 méter hosszú Dali helyi kalauzok segítségével és a saját motorját használva indult útnak Virginia partjai felé. Az út során a nemzetközi kikötőben körülbelül 1500 konténert rakodnak le a hajóról a súlycsökkentés érdekében.

Ezt a szövetségi parti őrség (Coast Guard) közleménye szerint folyamatosan biztosítják, mintegy fél kilométeres biztonsági zónát kialakítva a hajó körül. Ezt követően a norfolki nemzetközi hajózási terminál felé veszi az irányt, ahol további javításokat végeznek majd.

A Dali fedélzetén tartózkodik a 22 fős legénység, valamint 6 helyreállítási szakértő. Március 26-án, a kora hajnali órákban, amikor a Dali teljes rakománnyal a fedélzetén elhagyta a kikötőt, irányíthatatlanná vált és nekicsapódott a Patapsco-folyó torkolatában álló acélszerkezetű híd pillérének.

A több ezer tonnás építmény pillanatok alatt összeomlott, részben a hajó fedélzetére.

A több héten keresztül zajló mentési munkálatok eredményeként, május 20-án sikerült eltávolítani a hajót fogva tartó acélszerkezetet. Ezután a hajót visszavontatták a kikötőbe kisebb javításokra. A katasztrófában a hídon dolgozó karbantartók közül hatan vesztették életüket. Mindegyikük holttestét a vízből emelték ki, és néhányukat csak hetekkel később találták meg.

A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre. A csoport célja megvizsgálni, hogyan reagálnának a kikötői bejáratok felett ívelő hidak egy hasonló becsapódásra, mint ami a Francis Scott Key híd végét okozta. Maryland állam kormányzója, Wes Moore, ígéretet tett arra, hogy a hidat újjáépítik. Joe Biden elnök pedig áprilisban közölte, hogy a munkálatok szövetségi forrásokból történő finanszírozását biztosítják.

Az 1977-ben átadott, autópálya szélességű útvonalat hordozó híd a közlekedés alapvető része volt Maryland államban, és az újbóli megnyitását 2028-ra tervezik.

A híd összeomlása miatt Baltimore kikötőjét több hétre teljesen le kellett zárni, majd fokozatosan nyitották újra. Teljes kapacitással újra május végén kezdhetett üzemelni. A kikötői zárlat érzékelhető kiesést okozott az amerikai gazdaság számára, mivel ez a keleti partvidék egyik legfontosabb teherszállítási központja, és rengeteg embert hagyott átmenetileg munka nélkül.

MTI
Fotó: Mike Pesoli / Associated Press


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal