Hogyan lettek az ukrán sorozótisztek Ukrajna leggazdagabb emberei?

Brutális korrupció, több ezer dolláros "életpénz". Ennyit kell fizetni ukrán férfiként a modern kori rabszolgapiacon, ha életben akar maradni az ember.

Az ukrajnai mozgósításról egyre több brutális felvétel kerül nyilvánosságra, ami immár több mint két éve zajlik le az országban. Szinte minden napra jut új videó vagy fénykép, melyek a mozgósítás egyre brutálisabbá válását dokumentálják.

Sok hadköteles férfit az utcán csípnek el az egyenruhások. Nemrég Kárpátalján, egy térfigyelő kamera rögzítette, ahogyan egy boltba tartó férfit fényes nappal elrabolnak a kerékpárja mellől. A sajtószabadság korlátozásai miatt az ilyen eseményekről szóló felvételeket főként a Telegramon és a Viberen osztják meg az emberek.

Kárpátalján tendenciávál vált, hogy a rendőrök és az ukrán katonai biztosok fényes nappal elrabolnak embereket az utcáról.

A mozgósítással kapcsolatos információ megosztása főként a Viberen keresztül történik. A Radar Zahid (Nyugati Radar) nevű kárpátaljai Viber üzenetküldő csoportnak több mint 20 ezer tagja van, akik értesítik egymást arról, hogy hol osztogatják a behívóparancsokat.

A régióban egyre több a mobil ellenőrző pont, ahol nemcsak a rendőrök és a határőrök tevékenykednek, hanem a belügyi erők és a hadkiegészítők is jelen vannak. Az ilyen ellenőrző pontokon – vagy ahogy a helyiek hívják: blokkposztokon – szinte lehetetlen az átkelés úgy, hogy közben az ember ne kapjon a hadseregtől „szerelmes levelet” (behívót).

De nem csak Kárpátalján fordulnak elő ilyen események. A Kijev és Odessza között található Vinnyicában is dolgoznak az ukrán katonai biztosok. A helyi hadkiegészítő parancsnokság munkatársai is erőszakos módon tuszkolják be áldozataikat egy luxusgépjárműbe. Ezek az esetek mutatják, hogy a probléma országszerte jelen van, és sokakat érint.

A felvételek terjedése és az emberek közötti kommunikáció a modern technológiák segítségével nemcsak a problémára hívja fel a figyelmet, hanem a közösséget is összehozza, lehetővé téve számukra, hogy megosszák egymással a hasznos információkat és támogassák egymást ebben a nehéz helyzetben.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a sorozók nyíltan luxusautókkal járnak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az elmúlt másfél év során hivataluk a korrupció melegágyává vált. Ukrajnában pedig közhely számba megy az információ, miszerint pénzért - gyakran több ezer euróért - meg lehet úszni a mozgósítást. Ennek eredményeként a tisztek elképesztő vagyont halmoznak fel.

Legfrappánsabb példa erre az odesszai hadkiegészítő parancsnok esete, aki egy év alatt közel négymillió euróért vett egy forgó kacsalábon álló palotát a spanyol tengerparton, emellett egy közel 200 ezer eurós luxusautót is beszerezett. Még egy üzletsort is vett feleségének a Costa del Solon. Mindezt Jevgenyij Boriszov tette, aki akkor is élvezhette spanyol palotáját, amikor már másfél éve zárva voltak a határok a hadkötelesek előtt!

Az ilyen esetek nyomán Boriszov ügye óriási felháborodást keltett az ukrán közéletben, így Volodimir Zelenszkij elnöknek muszáj volt nyilatkoznia, hogy hasonló figurák nem maradhatnak a seregben. Sőt, azt is megígérte, hogy alapos átvilágításon esnek át a hadkiegészítő hivatalok.

Különösen az odesszai régióban az ukrán katonai biztosok hírhedtek a kegyetlen és erőszakos módszereikről. Itt kerül rögzítésre a legtöbben az ilyen jellegű erőszakos behívások. Nemrégiben, az Odessza melletti Reniben, a katonák lövéseket adtak le a levegőbe, miután ellenállással szembesültek.

Az ilyen esetekben az ukrán katonai biztosok gyakran megostromolják a piacokat, és nem engedik távozni a fiatal férfiakat. Ezek az akciók gyakran tettlegességbe fulladnak. Egy ilyen incidens kapcsán nagy közfelháborodásra adott válaszként vizsgálat indult, amiért akár hét év börtönbüntetéssel is sújtható a felelős. Az ilyen incidensek miatt kevesen mernek ellenállni, ezért a menekülés lehetősége is szűkös. Néhány embert egyenesen az otthonukból hurcolnak el a frontra.

Ukrajnában a hadiállapotot és az azzal járó mozgósítást folyamatosan kiterjesztik és a harctéri helyzet miatt további erőszakra kell számítani a polgári lakosság ellen.

J.F.K.
Magyar Nemzet nyomán
Fotó: rpr.org.ua


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal