Izraelben a legfelsőbb bíróság korlátozza az ultraortodox tanulók jogait

Azoknak a vallási oktatási intézményeknek, úgymint a jesiváknak, melyek háborús kötelezettségek alól mentesülő ultraortodox fiatalokat oktatnak, ideiglenesen felfüggesztették állami finanszírozásukat áprilistól kezdődően. E döntés következtében az állami támogatások befagyasztásra kerültek.

Gali Baharav-Miara legfőbb ügyész javaslata, mely egy rövid átmeneti időszakot irányzott elő az érintettek számára, a bírói testület három tagja által nem talált támogatásra. A döntés értelmében a hadkötelezettség alól mentesülő diákok, azaz a nem hadköteles korúak esetében azonban a tanév végéig biztosítják a finanszírozást.

A bírói testület bejelentette, hogy májusban egy kilenctagú, kibővített összetételű tanács fogja eldönteni, hogy az ideiglenes intézkedést állandósítják-e. Az alkotmányjogi ítélkezési funkciókat is ellátó bíróság azokra a beadványokra reagálva ült össze, amelyek a jogi egyenlőség és közteherviselés alapján követelték az ultraortodox fiatalok katonai szolgálatra való behívását, valamint azoknak az intézményeknek a finanszírozásának beszüntetését, melyek diákjai nem teljesítik a katonai szolgálatot.

Az ítélet azokat az 18 és 26 év közötti ultraortodox fiatalokat érinti, akik korábban évente halasztást kaptak szolgálatuk megkezdésére egy rendelet értelmében, majd a 26. életévüket betöltve mentességet élveztek.

A kormánykoalícióban helyet foglaló két ultraortodox pártot váratlanul érte az ítélet, amely miatt gyors tanácskozást tartottak, s telefonon egyeztettek Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

A Sasz pártot, az arab országokból érkezett ultraortodoxokat képviselő csoportot vezető Arije Deri a bírósági döntést példa nélkül álló pofátlanságnak nevezte.

"Ebben az időszakban, amikor Izrael népének az Ég kegyelmére van szüksége mind délen, mind északon, a legfelsőbb bíróság sértő bánásmódot tanúsít a Tóra tudósai iránt, akikre a világ épül. A Sasz párt kitart amellett, hogy továbbra is harcoljon a jesiva diákok jogáért, hogy a Tóra tanulmányozásával foglalkozhassanak" - fogalmazott Deri.

"E nehéz időkben szükségünk van a katonákra, és a társadalom azt követeli, hogy mindenki részt vegyen annak szolgálatában. A bíróság az evidencián döntött, itt az ideje, hogy a kormány is lépjen. A cselekvés ideje elérkezett" - nyilatkozta csütörtök este Beni Ganz miniszter, a hadikabinet tagja.

1948-tól, amikor az állam megalakult, az ultraortodox fiatalok, akik a jesivákban tanultak, mentesültek a katonai kötelezettség alól. David Ben-Gurion, az ország első miniszterelnöke engedélyezte a mentességet, hogy segítse a második világháborús Európbában pusztított vallásos zsidó kultúra megőrzését, mert a holokauszt következtében drámaian csökkent a zsidó vallási tanulmányokat folytatók száma.

MTI
Fotó: Freepik

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal