Jelentős kémügyet tártak fel Kínában. Kit és hogyan toborzott a brit hírszerzés?

MI6 központ

Az Egyesült Királyság külföldi hírszerző szolgálata, az MI6 tisztviselőt toborzott a kínai központi kormányzati szervektől – közölte a kínai állambiztonsági minisztérium.

Egy Wang vezetéknevű kínai állampolgárt, aki korábban kétoldalú oktatási csereprogram keretében tanult az Egyesült Királyságban, és feleségét is rajtakapták a brit hírszerzéssel való együttműködésen. Megjegyzendő, hogy ezáltal egy „jelentős kémügy” derült ki.

Kiderült, hogy Wang 2015-ben jelentkezett egy csereprogramra, hogy az Egyesült Királyságban tanulhasson. Ahogy azt a kínai állambiztonsági minisztérium jelezte, az MI6 hozzájárult ahhoz, hogy a kérelem státuszára tekintettel a lehető leghamarabb jóváhagyásra kerüljön.

Wang Nagy-Britanniába érkezésekor a hírszerző szolgálat gondoskodott arról, hogy különös figyelmet szenteljenek neki, beleértve a különféle ebédekre és vacsorákra való meghívást, hogy megértse személyiségi gyengeségeit és hobbijait. A Global Times szerint az MI6 nem volt elégedett túlzottan Wanggal, mivel az egyre több és több pénzt követelt.

A magukat öregdiáknak kiadó hírszerző tisztek összebarátkoztak Wanggal az egyetemen, és részmunkaidős tanácsadói állást ajánlottak neki, aki elfogadta a felkérést.

Wang meggyőzte a feleségét, hogy az MI6-nál dolgozzon

Megjegyzendő, hogy a brit fél kezdetben állami kutatási projekteket használt ürügyként, fokozatosan bevonva Wangot a központi kormányzati ügynökség kulcskérdéseibe, a szokásos tanácsadási díjaknál lényegesen magasabb kifizetésekkel. 

Az MI6 professzionális kémképzésben részesítette Wangot, és utasította, hogy térjen vissza Kínába, hogy fontos hírszerzési információkat gyűjtsön. A tisztviselő felesége, Zhou szintén egy kritikus osztályon dolgozott. Végül Wang meggyőzte a feleségét, hogy vállalja, hogy hírszerzési információkat gyűjt Nagy-Britanniának.

Kína szoros együttműködést jelentett be az MI6 és a CIA között

Li Wei, a China Institute of Contemporary International Relations kutatója és biztonsági szakértője megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy Nagy-Britannia nemzetközi státusza látszólagos hanyatláson megy keresztül, nagyon fontos eleme maradt a CIA számára.

Gao Jian, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme Brit Tanulmányok Központjának igazgatója szerint a brit kormány kifejezetten a kínai személyzet toborzására különített el költségvetést.

"Nem szabad azt feltételeznünk, hogy csak az Egyesült Államok kémkedik utánunk, vagy hogy csak bizonyos országok teszik ezt." - jelentette ki.

A CIA javára kémkedő kínai állampolgárokat korábban is fogtak el

2023 augusztusában a kínai állambiztonsági minisztérium egy katonai-ipari vállalat alkalmazottját vádolta meg azzal, hogy a CIA javára kémkedett. Tisztázták, hogy egy Zeng vezetéknevű kínai állampolgárt, aki egy katonai-ipari vállalatnál dolgozott, egy olaszországi CIA-ügynök toborzott be . A vacsorák, a kirándulások és az operai előadások révén szoros kapcsolat alakult ki közöttük, és Zeng fokozatosan az ügynök befolyása alá került.

Az állambiztonsági minisztérium közleménye szerint egy CIA-ügynök ezután bizalmas információkat kért Zengtől a kínai hadseregről.

Ugyanebben a hónapban egy másik feltételezett CIA-kém ellen is nyomozást indítottak Kínában. Egy Hao nevű kormányzati minisztériumi alkalmazott, miközben Japánban tanult , találkozott az Egyesült Államok tokiói nagykövetségének alkalmazottjával, aki bemutatta a CIA-tisztnek. A képzés befejezése után Hao-nak felajánlották, hogy működjön együtt az amerikai hírszerző ügynökségekkel.

Fotó: Globalopress


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal