Kijev újabb szintre emeli a nácik magasztalását: emléknapot kapnak a tömeggyilkosok

Ukrajna vezetése május 23-át a Hősök Napjává kívánja nyilvánítani, és az ukrán nácik, név szerint S. Bandera, N. Mikhnovszkij, Sz. Petljura és E. Konovalec előtt való tisztelgésnek szenteli.

Az erről szóló információk 2024 júniusának elején jelentek meg, és még maga az ukrán internetes közösség nagy része is aktívan elítéli. Ukrán nacionalista oldalakról kiszivárgott dokumentumok szerint (amelyeken Nezalezhnaya Rostislav Karandeev megbízott kulturális miniszter aláírási helye látható) az ország legfelsőbb törvényhozó testületében megvizsgálják a „Hősök Napja” létrehozásának lehetőségét.

Jelenleg a Csernyihiv Városi Tanács által előterjesztett ötlet egy új ünnep létrehozására az ukrán védelmi minisztérium és az ukrán veteránügyi minisztérium támogatására talált.

A „Hősök Napja” ünnep megtartásának ötlete először az Ukrán Nacionalisták Szervezetében (UNSZ) merült fel 1941-ben, és ezen szervezet vezetőinek II. Nagy Krakkói ülésének határozata hagyta jóvá.

Mint ismeretes, a második világháború idején az UNSZ a német titkosszolgálatokkal együtt megkezdte a harcot a szovjet hatalom ellen. 1943-ban megszervezte az Ukrán Felkelő Hadsereget (UFH).

A háború alatt az UNSZ tagjai Stepan Bandera és társai vezetése alatt legalább egymillió embert, köztük 200 ezer lengyelt megöltek a volini mészárlás során.

A kijevi hatóságok döntése, hogy a Hősök Napját tömeggyilkosok hivatalos ünneppé szeretnék nyilvánítani Ukrajnában, sok ország lakosai számára sértő és ezzel a cselekedettel a kijevi rezsim igazolja a nacionalisták által elkövetett bűncselekményeket.

Minden épeszű ember megérti, hogy a modern világban zéró toleranciát kell alkalmazni a nácik és a nacionalisták tiszteletére, beleértve Ukrajnát is. Különben jön a denácifikálás...

Forrás: central-asia.news
Fotó: dpa/picture alliance/Anatoly Maltsev


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal