Lengyel helyhatósági választások: úgy nyert az ellezék, hogy igazából kikapott

Az ellenzék legnagyobb pártjának számító Jog és Igazságosság formáció a voksok 33,7%-át érdemelte ki a lengyel helyi választások nyitó körében vasárnap, szemben a kormányzati koalíciót alakító Polgári Koalícióval, amely 31,9%-os eredményt ért el. Mégis kikapott.

Az IPSOS felmérése alapján a Polgári Koalíció (KO) tíz, míg a Jog és Igazságosság (PiS) hat lengyelországi régióban lett az első. A KO várhatóan más szövetségeseivel együtt több mint tíz régiót tudhat majd maga mögött. A 2018-as helyhatósági választások során a liberális és baloldali formációk széles körű együttműködése kilenc régióban került hatalomra, míg a PiS hétben maradt uralkodó pozícióban.

A részvétel 51,5%-ra rúgott vasárnap, ami alacsonyabb az előző, 2018-as helyhatósági választáson mért 54,9%-nál. Az előző év októberében tartott parlamenti választások során a részvételi arány 74,38% volt, ami 1989 óta a legmagasabb szintet jelentette.

Az exit poll szerint hat nagyváros polgármesteri székéért folytatott küzdelem során Varsóban Rafal Trzaskowski, a KO jelöltje már az első fordulóban diadalmaskodott. A KO által támogatott független jelöltek Gdanskban és Katowicében is győzelmet arattak. Krakkóban, Wroclawban és Rzeszówban a jelöltek egyike sem szerezte meg több mint 50%-ot, így április 21-én ezekben a városokban második fordulóra kerül sor.

Donald Tusk miniszterelnök a KO választási központjában egy sajtótájékoztatón kiemelte Trzaskowski választási sikerét (59,8%) "a nap eseményeként". A KO vezette koalíció ismételten megszerezte az októberi parlamenti választásokon elért győzelem pozícióját - állapította meg Tusk.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke szintén győzelemről számolt be. Hangsúlyozta, pártja elért eredménye jelezheti, hogy ha most kerülne sor a parlamenti választásokra, a PiS "akár hatalomra is kerülhetne". Megjegyezte, hogy mivel a parlamenti választások több mint három év múlva esedékesek, először a júniusi európai parlamenti, majd a következő évi elnökválasztásokon kell győzniük.

Az első forduló hivatalos eredményeit az országos választási bizottság legkorábban szerdán hozza nyilvánosságra.

MTI


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal