Letartóztatások, törvénymódosítási tervek és biztonsági intézkedések a belgrádi számszeríjas támadás után

Két férfit őrizetbe vettek a hétvégi belgrádi számszeríjas támadással összefüggésben. További házkutatások zajlanak, a biztonsági készültséget vörös szintre emelték, és a fegyvertartási törvény szigorítását tervezik - jelentette be vasárnap Ivica Dacic szerb belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal sebesített meg egy szerb csendőrt, aki a belgrádi izraeli nagykövetséget őrizte.

A súlyosan sebesült csendőr önvédelemből lelőtte a támadót, állapota stabil, és jelenleg kórházban ápolják.

Ivica Dacic azonnal közölte, hogy a támadást "a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak" tekintik. "A támadás több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető" - tette hozzá.

A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, amely Szaúd-Arábiában elterjedt. Dacic leszögezte, a terrorizmus nem győzheti le Szerbiát, ezért az éjszaka során a rendőrség több helyszínt is átvizsgált.

Mint mondta, vannak vahhábita emberek Szerbiában, és noha megfigyelik a tevékenységüket, a konkrétan elkövetett bűncselekmények, mint például a Milos Jevremovic csendőrt ért támadás, más lapra tartoznak. "Meg kell találni a megfelelő ok-okozati kapcsolatot ezek a vahhábiták és a konkrét események között" - húzta alá.

Ennek érdekében sok embert kihallgattak, és két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek.

A belügyminiszter elmondta, hogy a házkutatások során talált bizonyítékok egyértelműen szélsőséges csoportokhoz köthető emberekre utalnak, de azt majd az ügyészség állapítja meg, hogy volt-e közük a szombati esethez. A szombati támadás elkövetője a 25 éves Milos Zujovic, vallási nevén Salahudin volt.

Nyomozásuk során kiderítették, hogy szombat délelőtt Mladenovacból érkezett a szerb fővárosba, először a zsinagógához ment, ahol sok rendőr tartózkodott, ezért inkább az izraeli nagykövetség felé indult el. Ivica Dacic szerint vélhetőleg az elsődleges célpontja a zsinagóga volt. A belügyminiszter kiemelte, hogy a támadást számszeríjjal hajtották végre, amelynek vásárlásához és birtoklásához nem szükséges hatósági engedély.

Mint mondta, meg kell változtatni a törvényt, hogy engedély nélkül ne lehessen az emberi életre veszélyes fegyvert vásárolni. Rámutatott, hogy a konkrét fegyver 6900 dinárba (23 322 forint) került. Az interneten is árusító fegyverüzletek honlapján ennél az árnál olcsóbban is kapható hasonló erősségű nyílpuska. Aleksandar Vucic köztársasági elnök is megszólalt az ügyben.

Közölte, hogy Szerbiában vallásszabadság van, azonban az elfogott férfiak szélsőséges és terrorista körökhöz tartoznak.

Hozzátette: a statisztikák szerint Szerbia a legbiztonságosabb európai országok között van. Belgrád a világ legbiztonságosabb városai között szerepel, így az emberek nyugodtak lehetnek. Szerbia elég erős ahhoz, hogy leszámoljon a terrorizmussal.

MTI
Fotó: AP Photo/Marko Drobnjakovic


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal