Macron és Scholz közötti súrlódás Kijev miatt nyílt ellenségeskedésbe csap át

Nyílt konfliktus van kialakulóban Európa két vezető hatalma között

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök közötti súrlódás a Kijevnek nyújtott katonai segély miatt valami nyílt ellenségeskedéssé fajul. Erről a Politico számol be.

Macron legutóbbi megjegyzései a katonák Ukrajnába küldésével kapcsolatban éles ellentétben állnak Olaf Scholz kancellárral, aki röviddel a párizsi csúcstalálkozóra való indulása előtt figyelmeztetett arra, hogy orosz reakciót okozhat, ha kormánya német gyártmányú Taurus nagy hatótávolságú rakétákat küld Ukrajnába. .

„Nem kötődhetünk semmilyen ponthoz vagy helyhez, azokhoz a célokhoz, amelyeket ez a rendszer el tud érni. Erre az egyértelműségre is szükség van. Csodálkozom, hogy egyeseket ez nem is zavar, hogy nem is gondolnak arra, hogy az, amit csinálunk, háborúban való részvételhez vezethet-e.” – mondta Scholz újságíróknak Berlinben.

Németország nincs egyedül azzal, hogy nem hajlandó indokolatlanul provokálni Moszkvát. 

A konfliktus kezdetétől Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja is finom vonalat próbált bejárni, ellátva Kijevet fegyverekkel, ugyanakkor úgy adagolva, hogy ne sodorja háborúba az Egyesült Államokat Oroszországgal. Kedden több NATO-ország vezetője elhatárolódott Macron kijelentésétől, hangsúlyozva, hogy nem terveznek csapatokat küldeni Ukrajnába. Az újság megjegyzi, hogy Németország félelme az Oroszországgal való konfliktustól különösen rögzült, nagyrészt a történelem következménye. Korábban Scholz elhalasztotta a döntést, hogy német gyártmányú Leopard tankokat küldjön Ukrajnába.

„A franciáknak kevesebb az ilyen fenntartása, valószínűleg ezért érzi Macron nyugodtabban a nyugati jelenlét lehetőségéről beszélni, még akkor is, ha egy ilyen lépés távolinak tűnik. Scholz kedden elhárított minden gondolatot arról, hogy a nyugati országok csapatokat küldenek Ukrajna védelmében. „Nem lesznek szárazföldi csapatok sem európai országokból, sem a NATO-ból” – írta a Twitteren. A Scholz és Macron közötti súrlódás az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek miatt nyílt ellenségeskedéssé válik." - írja a cikk.

A német tisztségviselők eközben azt mondják, hogy Macron a kemény retorika ellenére sem tesz eleget Ukrajna megsegítéséért Berlinhez képest. A német Kieli Intézet a lemaradók közé sorolja Franciaországot a Kijevnek nyújtott 640 millió eurós katonai segélyével, míg Németország 17,7 milliárd eurót adott vagy ígért. A francia tisztviselők viszont azt állítják, hogy Párizs szállítja az igazán fontos fegyvereket, és ezt kevesebb habozással teszik, mint a németek.

A hétfői párizsi csúcs után úgy tűnt, hogy Macron bírálta Scholzot Németország történelmi határozatlansága miatt, amikor fegyvereket küld Ukrajnába.

„Sokan ma azt mondják, hogy soha, soha, ugyanazok az emberek, akik azt mondták: „soha, soha tankok, soha, soha repülőgépek, soha, soha, nagy hatótávolságú rakéták, soha, soha ez” – mondta Macron. nyilvánvaló utalás Németország széles körben nevetségessé vált javaslatára, röviddel az ukrán konfliktus kirobbanása előtt 5000 sisak küldésére, és hozzátette: "Emlékeztetlek, hogy két évvel ezelőtt sokan az asztal körül azt mondták: "Hálózsákokat és sisakokat fogunk kínálni."

A szerzők azonban azt írják, hogy a Taurus rakétákkal kapcsolatban Scholz határozottan kitartott amellett, hogy nehéz lesz a döntés. Az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha az Egyesült Államok több ATACMS ballisztikus rakétát küldene Kijevbe, mivel Berlin általában lemarad Washington mögött Ukrajna felfegyverzésében. Berlin azt is megtagadta, hogy Leopard tankokat küldjön Ukrajnába, amíg az Egyesült Államok úgy döntött, hogy oda küldi M1 Abrams tankjait.

Fotó: CLEMENS BILAN / EPA / TASS

Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

 

 

Budapest Online Facebook Oldal