Marine Le Pen nyerte az első kört Franciaországban, Macron összeborul a baloldallal

Az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint a Marine Le Pen által vezetett jobboldali Nemzeti Tömörülés áll az élen a vasárnapi francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, a voksok nagyjából 34 százalékával.

A második helyen a radikális baloldal szervezete, az Új Népfront végzett, amely a kommunisták, a zöldek és a szocialisták összefogásából jött létre, és körülbelül 29 százalékos támogatottságot ért el. Emmanuel Macron francia elnök centrista tábora a szavazatok 20,5-23 százalékát szerezte meg.

Az Elabe BFM TV számára készített becslés szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyre számíthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot prognosztizált a France Television megbízásából.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez. Marine Le Pen vasárnap este közölte, hogy Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" a választások első fordulójában.

"Felszólítom Önöket, hogy csatlakozzanak a szabadság, biztonság és testvériség koalíciójához" - mondta Marine Le Pen, sürgetve a szavazókat. Hozzátette, hogy a politikában semmi sem természetesebb egy hatalomváltásnál, és óva intett a pártja elleni hamis félelemkeltéstől.

Kijelentette: annak érdekében, hogy meg lehessen kezdeni Franciaország újjáépítését, a választóknak a második fordulóban abszolút többséghez kell segíteniük pártját a törvényhozás alsó házában.

"Szívből köszönjük a választóknak, és üdvözöljük ezt az eredményt, mint a politikai változás első lépését és a bizalom megtisztelő jelét" - mondta Marine Le Pen, akit már az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen.

Az ellenzéki pártvezér arra kérte a francia népet, hogy biztosítsanak abszolút többséget a Nemzeti Tömörülés számára a jövő vasárnapi második fordulóban. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke kijelentette, hogy készen áll miniszterelnökségre pártja győzelme esetén.

"Miniszterelnök lennék, aki az államfővel politikai társbérletben dolgozik, tiszteletben tartja az alkotmányt és a köztársasági elnök hivatalát, ugyanakkor eltökélt az általunk végrehajtott politika mellett" - hangsúlyozta Bardella, aki korábban többször is megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban.

A szavazás legfőbb kérdése, hogy a Nemzeti Tömörülés fennállása óta először válhat-e a legnagyobb parlamenti párttá, és megszerezheti-e a kormányzáshoz szükséges többséget.

Ebben az esetben úgynevezett politikai társbérlet alakul ki, azaz Emmanuel Macron és az ellenzék által vezetett kormány közösen irányítja majd az országot.

Macron "széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra" szólított fel a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában, hogy szembeszálljanak a Nemzeti Tömörüléssel..

Az elnök hangsúlyozta, hogy a magas választói részvétel azt mutatja, mennyire fontosnak tartják az emberek ezt a voksolást, és hogy világossá tegyék a politikai viszonyokat. Gabriel Attal miniszterelnök köszönetet mondott mindazoknak, akik bizalmat szavaztak az elnöki tábornak a parlamenti választások első fordulójában.

"Az este tanulsága, hogy a szélsőjobb a hatalom küszöbén áll" - fogalmazott, hozzátéve, hogy most az a cél, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülést abban, hogy a második fordulóban abszolút többséghez jusson, uralva ezzel a nemzetgyűlést és az országot a szégyenletes programjával kormányozza.

"Egyetlen szavazatot sem szabad a Nemzeti Tömörülésnek adni. Franciaország azt érdemli, hogy ne habozzunk. Soha" - tette hozzá, kiemelve, hogy erkölcsi kötelességük mindent megtenni, hogy megakadályozzák a legrosszabbat.

A kormányfő bejelentette, hogy a második fordulóba a harmadik helyen továbbjutott jelöltjeit az elnöki többség visszalépteti, és szavazóit "egy olyan másik jelölt támogatására kéri, aki hozzánk hasonlóan védelmezi a köztársaság értékeit". Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország vezetője, a választási eredményt az államfő "súlyos és vitathatatlan vereségeként" értékelte.

Ezzel egy időben bejelentette, hogy a baloldal az eddigi választásokhoz hasonlóan most is visszalépteti azokat a jelöltjeit, akik a harmadik helyen jutottak tovább a második fordulóba, hogy így akadályozzák meg a Nemzeti Tömörülés győzelmét. Vasárnap a választópolgárok 65,8-67 százaléka járult az urnákhoz, ilyen magas részvételre 1988 óta nem volt példa az első fordulóban.

A választás eredményét nagyban befolyásolja a részvételi arány: a szavazók csak egyéni jelöltekre voksolhatnak, és egy jelöltnek az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell megszereznie a biztos győzelemhez.

Ha egyetlen jelölt sem éri el az 50 százalék plusz egy szavazatot az első fordulóban, akkor a következő vasárnapi második fordulóban minden olyan jelölt indulhat, aki a regisztrált szavazók körében elérte a 12,5 százalékot, és a leadott szavazatoknak legalább 25 százalékát.

A becslések szerint az 577 választókörzetből nagyjából háromszázban mindhárom nagy politikai tábor jelöltje továbbjutott a második fordulóba. Ennek következtében a baloldal és az elnöki tábor visszalépései a következő napokban befolyásolhatják az erőviszonyokat a második fordulóban.

MTI
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal