Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől Kijevben

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől a keddi kijevi látogatása alkalmával, emellett bejelentette, hogy Magyarország átfogó együttműködési megállapodást kötne Ukrajnával a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében.

Orbán Viktor, Magyarország kormányfője, kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követően közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnök meghívását, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség átvétele után első útja ide vezetett, mivel a béke kérdése nemcsak Ukrajnában, hanem egész Európában fontos. Hozzátette, hogy az ukránok által elszenvedett háború mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a békekezdeményezéseket (???), amelyeket Ukrajna elnöke tett, ugyanakkor jelezte, hogy szerinte ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és bonyolultak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel felgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem fel” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy ezt tisztázta az ukrán elnökkel, és hálás az őszinte tárgyalásért és válaszokért. Jelezte továbbá, hogy a tárgyalásról jelentést készít az Európai Unió Tanácsának, amely alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

A magyar miniszterelnök sok sikert kívánt Ukrajnának, és ígéretet tett, hogy a magyar EU-elnökség alatt segíteni fognak, amiben lehet.

Orbán Viktor a Magyarország és Ukrajna közötti kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy azzal a szándékkal érkezett Kijevbe, hogy előrelépést érjenek el a kétoldalú kérdésekben. Konstruktívnak értékelte a tárgyalásokat, és hangsúlyozta, hogy ideje volt a találkozónak, hiszen sok rendezetlen ügy van, amelyről az elmúlt években sokat vitatkoztak.

„A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kijelentette, hogy szeretné, ha a két ország kapcsolatai sokkal jobbak lennének, ezért Magyarország szeretne átfogó együttműködési megállapodást kötni Ukrajnával, hasonlóan a többi szomszédos országgal kötött megállapodásokhoz.

Jelezte, hogy Magyarország erejéhez mérten szívesen részt venne az ukrán gazdaság modernizálásában, és ehhez rendezett kereteket szeretne.

Az Ukrajnában élő őshonos magyar kisebbség kapcsán a magyar kormányfő esélyt lát arra, hogy előrelépést érjenek el.

A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban bejelentette, hogy örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését az ukrán iskola létrehozásáról Magyarországon. Közölte, hogy ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak működtetni, amennyire szükség van. Ha egyet, akkor egyet, ha tízet, akkor tízet – tette hozzá.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy ukránok korábban is éltek Magyarországon, ukrán önkormányzat is van, de a menekültek magas száma miatt most sokkal többen tartózkodnak itt, mint korábban. Ezekről a családokról gondoskodni kell, munkát, megélhetést, biztonságot kell biztosítani számukra, a gyerekeknek pedig megfelelő iskolákra és jó tanárokra van szükségük – tette hozzá a kormányfő, aki fontosnak nevezte, hogy az itt tartózkodó ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.

MTI


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal