Oroszország és Észak-Korea stratégiai partnerségi szerződést ír alá

A Kreml szerint a megállapodás célja a regionális stabilitás fokozása, és nem irányul harmadik országok ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta az Észak-Koreával kötendő stratégiai partnerségi szerződés tervezetét, amelyet várhatóan phenjani látogatása során írnak alá.

Az orosz vezető kedden kezdett kétnapos állami látogatást Észak-Koreában, amelynek része lesz személyes találkozója az ország vezetőjével, Kim Dzsongunnal, valamint számos kérdésről, köztük a biztonságról is tárgyal. Szó lesz a nemzetközi gazdaság mulitpoláris átalakulásának részleteiről is.

Órákkal Putyin Phenjanba tervezett érkezése előtt Moszkva kiadott egy elnöki rendeletet, amelyben kijelenti, hogy elfogadja „az orosz külügyminisztérium javaslatát az Orosz Föderáció és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közötti… átfogó stratégiai partnerségi megállapodás aláírásáról”.

A megállapodás aláírására „a legmagasabb szinten” kerül sor. A rendelet azt is lehetővé teszi az orosz külügyminisztérium számára, hogy „olyan változtatásokat vezessen be a megállapodástervezetbe, amelyek nem alapvető jellegűek”.

Putyin külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov hétfőn azt mondta, hogy a szerződés több, a két ország között a szovjet korszakból és a 2000-es évek elején kötött megállapodást hatályon kívül helyez.

Ushakov megjegyezte, hogy a szerződés „körvonalazza a további együttműködés kilátásait”, és figyelembe veszi a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok közelmúltbeli fejleményeit.

A megállapodás "nem lesz konfrontatív és egyetlen ország ellen sem irányul, hanem az északkelet-ázsiai térség nagyobb stabilitásának biztosítására irányul".

A bejelentés azután történt, hogy Putyin a hónap elején kijelentette, hogy Oroszország kapcsolatokat kíván fejleszteni Észak-Koreával, „akár tetszik, akár nem”. A Rodong Sinmun című észak-koreai napilap hétfőn megjelent cikkében azt is elmondta, hogy Moszkva és Phenjan „alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fog kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, közösen szembeszáll az illegitim egyoldalú korlátozásokkal, és alakítja az egyenlő és oszthatatlan architektúrát. biztonság Eurázsiában.”

Fotó: Korea News Service via AP file


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal