Oroszország is nukleáris kísérleteket hajthat végre, ha az USA elindítja saját programját– Putyin

Ha az Egyesült Államok folytatja a nukleáris kísérletezést, Oroszország fontolóra veheti ugyanezt – mondta Vlagyimir Putyin elnök a Dmitrij Kiszeljov újságírónak adott kiterjedt interjúban Moszkvában.

Putyin a taktikai atomfegyverekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Oroszország soha nem használt tömegpusztító fegyvert Ukrajnában.

„A fegyverek azért léteznek, hogy használni lehessen őket. Megvannak a saját elveink, és ezek azt jelentik, hogy készek vagyunk bármilyen fegyvert bevetni, beleértve az ön által említetteket is, ha az orosz állam létezéséről beszélünk, szuverenitásunk és függetlenségünk veszélyeztetése esetén. Minden meg van írva az ország védelmi stratégiájában, ami nyilvános és nem változtattunk rajta.” 

2020 júniusában Putyin rendeletet írt alá Oroszország nukleáris elrettentési politikájáról. A dokumentum számos esetben rendelkezik nukleáris fegyverek alkalmazásáról. Az egyik az Oroszország elleni agresszió hagyományos fegyverekkel, amikor az állam léte veszélyben forog.

Oroszország 2023 novemberében visszaminősítette részvételét az 1996-os Átfogó Atomkísérletek Betiltásáról szóló Szerződésben (CTBT), mondván, hogy a lépés célja csupán az volt, hogy Oroszországot összhangba hozzák az Egyesült Államokkal, amely több mint 25 éve megtagadta annak ratifikálását.

A CTBT-t, amely tiltja „minden nukleáris robbantást, legyen az katonai vagy békés célú”, 187 ország írta alá, és 178 ratifikálta. Oroszország eredetileg 2000-ben ratifikálta a szerződést. Az Egyesült Államok egyike azon országoknak, amelyek soha nem ratifikálták a tilalma, más atomhatalmak, mint Kína, India és Pakisztán sem ratifikálták azt. A szerződést az EU összes tagállama ratifikálta. Orosz tisztviselők azt mondták, hogy a szerződésből való kilépés nem jelenti azt, hogy a Kreml újrakezdi a nukleáris kísérleteket, és csak akkor fontolgatja ezt, ha az Egyesült Államok is így dönt.

Novemberben Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi jelölt azt mondta az Univision spanyol-amerikai lapnak, hogy a világot nem a globális felmelegedés veszélyezteti, hanem az atomháború „nukleáris felmelegedése” .

A Trump vezette Fehér Ház korábban kilépett két nagy hidegháborús fegyverzet-ellenőrzési szerződésből, a Köztes Nukleáris Erőkről (INF) és a Nyitott Égboltról.

A Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződés (New START) meghosszabbítását is húzta, azzal érvelve, hogy azt egy új, Kínát is magában foglaló szerződésnek kellene felváltania.

Joe Biden elnök Fehér Háza 2026-ig meghosszabbította a New START-ot, de 2021 végén elutasította Oroszország átfogó biztonsági javaslatát, ezzel megalapozva az ukrajnai konfliktust. Moszkva felfüggesztette a New START-ot az Egyesült Államokkal, mondván, ez értelmetlen, miközben Washington Oroszország „stratégiai vereségét" szeretné elérni Ukrajnában.

Fotó: freepik.com

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal