Putyin: csaknem 700 ezer katona vesz részt jelenleg Moszkva katonai hadjáratába

Mintegy 700 ezer orosz katona vesz részt a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban – közölte pénteken Vlagyimir Putyin elnök. A szám csaknem 100 000-rel nőtt korábbi, 2023 decemberi becslése óta, amikor 617 000 körülire tette a számot.

Az elnök a becslést a különleges katonai műveleti veteránokkal folytatott megbeszélésen adta meg, akik egy speciális, államilag támogatott oktatási programban vesznek részt, amelynek célja a köztisztviselők képzése. „Mindannyit szeretünk, és a család részének tekintünk benneteket” – mondta Putyin a veteránokhoz fordulva.

Április elején a védelmi minisztérium azt közölte, hogy az év eleje óta több mint 100 000 orosz állampolgár jelentkezett önkéntesen katonai szolgálatra.

Moszkva is tagadta Kijev és egyes nyugati sajtóorgánumok állításait a tervezett mozgósítási hullámról. Áprilisban Vlagyimir Zelenszkij kijelentette, hogy Oroszország további 300 000 katona mozgósítását tervezi június 1-ig. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította az állítást, mivel egyszerűen „nem igaz”.

Májusban a Financial Times arról számolt be, hogy az oroszországi tömeges toborzás második hulláma „elkerülhetetlenül” még idén megérkezik. Peszkov ismét elutasította az állítást, mondván, „valószínűtlen” , hogy a brit lap megérti a „valódi képet”.

Oroszország 2022 szeptemberében, hét hónappal a konfliktus óta részleges mozgósítást hajtott végre. Ez lehetővé tette 300 000 fő, elsősorban korábbi katonai gyakorlattal rendelkezők behívását. Ezt követően önkéntes alapon további toborzás történt.

Putyin decemberben közölte, hogy a katonai erőfeszítésekben részt vevő 617 ezer katonából 244 ezret hívtak be a harci övezetben, amikor Oroszország bejelentette a részleges mozgósítást. A 2022. szeptemberi mozgósítási akció során besorozott mintegy 41 ezer katonát később egészségügyi okokból vagy a maximális életkor elérése után bocsátottak el – tette hozzá.

Az ukrán hadsereg eközben a sorozatos katonai kudarcok közepette azért küzd, hogy feltöltse sorait. Áprilisban Kijev új mozgósítási törvényt fogadott el, amely 27-ről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát, kiterjesztette a sorozási tisztek jogkörét, és szigorúbb büntetéseket vezetett be a becsapósokkal szemben. Májusban elfogadták azt a törvényt is, amely lehetővé teszi, hogy egyes börtönlakókat feltételesen szabadlábra helyezzék, mert katonai szolgálatba léptek.

Június elején Putyin úgy becsülte, hogy az ukrán hadsereg havonta legalább 50 000 embert veszít. Bár az orosz áldozatok számát nem részletezte, az elnök elmondta, hogy a helyrehozhatatlan veszteségek száma legalább ötször kevesebb, mint a kijevi erőknél.

Fotó: Sputnik/Alexey Maishev


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal