Putyin kétszer olyan népszerű, mint Biden a közel-keleti és afrikai államokban – közvélemény-kutatás

Az Al-Monitor/Premise felmérése szerint az USA elveszíti befolyását a térségben Kínával és Oroszországgal szemben.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Moszkva és Peking már most is fontosabb szerepet tölt be a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, mint tíz éve, és egy újabb évtized múlva vetekedhet Washington befolyásával a térségben.

közvélemény-kutatást az Al-Monitor a Premise adatelemző céggel együttműködve végezte Egyiptomban, Türkijében, Irakban és Tunéziában 2024. március 4. és március 22. között, és a négy államban 2670 válaszadót kérdezett meg a térség hatalmi dinamikájáról alkotott véleményéről.

Arra a kérdésre, hogy a három világvezető közül melyiket ítéli meg a „legkedvezőbbnek”,  44,4%-uk Vlagyimir Putyin orosz elnököt választotta, majd Hszi Csin-ping kínai elnököt követte 33,8%-kal, míg csak 21,7%-uk mondta azt, hogy Joe Biden amerikai elnököt részesíti előnyben.

Putyint minden államban kedvezőbben látták, leginkább Egyiptomban (51,6%). Biden valamivel népszerűbb volt Irakban (29,2%) az összes állam közül, de továbbra is a harmadik helyen áll Putyin (35,5%) és Xi (35,3%) után.

Az al-Monitor felvetette, hogy Washington népszerűsége az izraeli gázai háború támogatása miatt csorbult, de megjegyezte, hogy számos egyéb tényező is befolyásolhatja a véleményeket

A válaszadók szinte megosztottak abban, hogy Washington (30%) vagy Moszkva (28%) „a közel-keleti politikai nézeteltéréseket a legsikeresebben közvetítheti-e”. A válaszadók több mint 40%-a azonban egyetértett azzal, hogy az Egyesült Államok még mindig „a legjobban felkészült az Izrael-Hamász háború megoldására”, szemben az orosz 27,9%-kal és a kínai 13,4%-kal.

A válaszadók csaknem fele Oroszországot (49,5%) és Kínát (47,9%) látta „fontosabb regionális szerepet” játszani , mint 10 évvel ezelőtt, míg az Egyesült Államokról csak 37,1% mondhatta el ugyanezt.

A megkérdezettek azt mondták, azt szeretnék, ha kormányaik „szorosabbra fűznék kapcsolataikat” Pekinggel (43,2%) és Moszkvával (39,7%), míg Washingtonnal csak 29,7% törekszik szorosabb együttműködésre. A résztvevők csaknem kétharmada úgy véli, hogy a kínai gazdasági befektetések pozitív hatást gyakoroltak országukra, míg 52,3%-uk az Oroszországgal folytatott gazdasági együttműködésben lát pozitívumot. Az amerikai gazdasági befektetést 39,7% pozitívnak ítélte, míg 29,8% negatívumról számolt be.

Fotó: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal