Svájci "békekonferencia": Magyarország kész a közvetítésre Oroszország felé

Mivel Magyarország fenntartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, készen áll a közvetítésre a béke érdekében és további emberéletek megóvására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.

A tárcavezető a minisztérium közleménye szerint az ukrajnai háborúról tartott tanácskozáson hangsúlyozta: Magyarország, mint Ukrajnával szomszédos ország, már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül tapasztalta annak humanitárius következményeit.

Elmondta, hogy Magyarországra több mint 1,3 millió menekült érkezett Ukrajnából, köztük szétszakított családok is. Hangsúlyozta: az ukrán családok hozzáférést kapnak a magyar egészségügyi ellátáshoz és oktatási rendszerhez.

Jelenleg mintegy 1600 iskola és óvoda fogadja az ukrán menekült családok gyermekeit Magyarországon - tette hozzá. Elmondta, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak azoknak a magyar munkaadóknak, akik ukrán menekülteket alkalmaznak.

Ezenfelül több száz ukrán gyermek nyaralását biztosították táborokban a háború kitörése óta. Kijelentette: ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója, melyet addig folytatnak, ameddig szükséges. A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország jól tudja, milyen szenvedésekkel kellett szembenézniük az ukrán állampolgároknak, köztük a kárpátaljai magyaroknak, az elmúlt két és fél évben.

"Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg" - fogalmazott. Szijjártó Péter kijelentette: "nem akarjuk, hogy még többen haljanak meg ebben a háborúban.

Nem akarjuk, hogy még több család szakadjon szét." Azt mondta: Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal.

Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal - mutatott rá.

Hozzátette: ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet. Kiemelte: annak érdekében, hogy "gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól", Magyarország készen áll a szerepvállalásra.

"Kérem, ne tekintsék rossznak, hogy nyitva vannak a kommunikációs csatornák" - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta: "Készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, szívesen kézbesítjük Moszkvába, Szentpétervárra vagy bárhova, hogy megmentsük a gyermekeket, és megóvjuk a családokat a szétszakadástól".

MTI
Fotó: ELTE


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal