Tömegesen menekülhetnek Magyarországra a Németországban lévő ukrajnai férfiak

Több németországi regionális belügyminiszter felszólította a szövetségi kormányt, hogy szüntesse meg az általuk az ukrán menekülteknek nyújtott nagylelkű pénzügyi támogatást. Az ukrán férfiak - joggal - attól félnek, hogy ezek után kiadják őket Kijevnek, hogy ágyútöltelék legyen belőlük. 

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) illetékesei azzal érveltek, hogy az előnyök megnehezítik Kijev új katonák toborzását az oroszországi konfliktushoz.

Az Eurostat adatai szerint 2024 márciusában körülbelül 1,3 millió ukrán menekült tartózkodott Németországban, akik közül a becslések szerint 256 000 18 és 60 év közötti férfi volt – jelentette a nemzeti média.

A más országokból érkező menekültekkel ellentétben a németországi ukránok havi 563 eurós (610 dolláros) „állampolgári juttatásra” jogosultak, ami jóval magasabb, mint a többi EU-tagállamban. A Deutsche Welle az év elején arról számolt be, hogy az ukrán menekültek foglalkoztatási rátája Németországban mindössze 20%, látszólag a legalacsonyabb a többi befogadó országhoz képest.

A délnyugati Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl keddi beszédében felvetette: „Talán Németországban különösen sok ukrán él például szomszédunkkal, Franciaországgal szemben, mert itt olyan magasak a szociális juttatások, amelyeket sehol másutt Európában nem lehet látni.

Azt is állította, hogy a nagylelkű kormányzati adományok akadályozhatják az „ukránok védekező harcát”, mivel rossz üzenetet küldenek a munkaképes ukrán férfiaknak. Strobl reményét fejezte ki, hogy a kérdés felvetődik a belügyminiszterek jelenleg Potsdamban tartott konferenciáján.

Bajor kollégája, Joachim Herrmann a múlt héten azzal érvelt, hogy a német kormánynak ösztönöznie kellene a katonakorú ukrán férfiakat a hazatérésre. A regionális belügyminiszter az RND sajtóorgánumnak nyilatkozva azt mondta, „nem tehetünk további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy támogassuk Ukrajnát Oroszország elleni védelmében… és ezzel egyidejűleg jutalmazzuk azokat, akik kikerülik a tervezetet”.

Az elmúlt hetekben Brandenburg belügyminisztere, Michael Stuebgen és hesseni kollégája, Roman Poseck is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese a Bundestagban vasárnap ezeket az érzéseket visszhangozva azt állította, hogy „a háborús menekülteknek nyújtott előnyök teljesen rossz ösztönzőket jelentenek”.

Bijan Djir-Sarai, a Szabad Demokrata Párt (FDP) főtitkára a Bildnek azt mondta, hogy „az Ukrajnából újonnan érkező háborús menekültek nem kaphatnak többé állampolgári juttatásokat”, hanem rendszeres menedékkérői segítséget kell nekik adni.

Áprilisban az ukrán Vlagyimir Zelenszkij aláírt egy új mozgósítási törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkenti a hadkötelezettség korhatárát. Jelentősen kibővíti a besorozási tisztek jogkörét, és különféle korlátozásokat vezet be a becsapósokkal szemben, többek között azzal, hogy megtagadja tőlük a külföldi konzuli szolgáltatást és a lehetőséget. hogy frissítsék a személyi igazolványukat.

Fotó: picture alliance/dpa


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal