Zelenszkij arra kéri a külföldre menekült ukránokat, hogy jöjjenek haza

Az ukrán Vlagyimir Zelenszkij arra buzdította honfitársait, hogy térjenek haza anélkül, hogy megvárnák az oroszországi konfliktus végét, mondván, hogy az országnak további munkaerőre van szüksége az „újjáépítéshez”.

Zelenszkij ezt kedden, a Németország által Berlinben rendezett úgynevezett Ukrajna Fellendülési Konferencián tartott sajtótájékoztatón mondta. Az esemény az egy évvel ezelőtt Londonban megrendezett hasonló összejövetel folytatása.

A konferenciát, amelynek elsődleges célja a magánbefektetők becsábítása az ukrán újjáépítési törekvésbe, az újjáépítés egyik vezető tisztviselőjének, Mustafa Nayyemnek a hétfői lemondása zavarta meg.

Nayyem, aki az ukrán Helyreállítási és Infrastruktúrafejlesztési Állami Ügynökséget vezette, távozását Denis Shmygal miniszterelnök „állandó ellenállásával, és mesterséges akadályok létrehozásával” okolta – olvasható a Financial Times által közreadott lemondási levelében.

Zelenszkij azonban optimista képet festett a közelgő konfliktus utáni újjáépítésről, és azt állította, hogy „mindenképp újjá kell építeni országunkat”, amely – mint mondta – a „foglalkoztatás és a biztonság miatt” virágzik majd .

„Vannak területek, amelyeken már ma is dolgozni kell. Vannak emberek, akik otthon nélkül maradnak. Segítségre, munkásokra van szükségük. Szükség van ezekre a szakmákra. Sok olyan embert veszítettünk el, aki a háború miatt veszítette el a szakmáját, volt, aki külföldre ment. Mindannyian azért vagyunk, hogy az ukránok most külföldről jöjjenek” – jelentette ki Zelenszkij.

Nem világos, hogy az ukrán menekültek valóban megfogadják-e a felhívást, mivel az ukrán vezetés már eddig is jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a menekült ukránokat visszatérésre kényszerítse és besorozzák a hadseregbe, ahelyett, hogy jövedelmező munkát kínálnának nekik.

Ukrajna a konfliktus korai szakaszában korlátozta az összes katonakorú férfi utazását, és egyre vitatottabb mozgósítási akcióba kezdett. Számos, az interneten keringő videó azt mutatja, hogy az ukrán sorozótisztek tömegközlekedési eszközökön portyáznak, potenciális újoncokat üldöznek az utcákon, sőt még verekednek is velük.

A helyzetet tovább rontotta a Zelenszkij által áprilisban életbe léptetett új mozgósítási törvény. A jogszabály 27-ről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát, miközben tovább egyszerűsítette a tervezeti eljárásokat és nagymértékben kiterjesztette a sorozási tisztek jogkörét.

A toborzási akció a huzatkerülés kérdésébe is belefutott, a szolgálatra nem hajlandók bármilyen eszközzel megpróbálják elhagyni az országot. Több tucat férfi halt meg a Tisza vizein, Ukrajna Magyarországgal és Romániával határos partvidékén, vagy fagyhalálra a határ menti területeken.

Hétfőn a hírek szerint egy 32 főből álló cselekvőcsoport Ukrajnából Magyarországra menekült. A csoport egy régi szovjet GAZ-66-os teherautóval zuhant át a határon, aktív katonai járműnek álcázva, hamis fekete rendszámtáblákkal, online műsorokban keringő képek.

Újabb tömeges szökés történt kedden, amikor egy 18 fős kikerülő csoport kisbusszal a magyar határhoz közeli távoli helyre hajtott, majd leszállt a járműről, átvágott a sorompókon, és gyalog elhagyta Ukrajnát.

Fotó: John Thys/AFP


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal