Záporokkal, zivatarokkal kezdjük a júliust, de utána visszatér a kánikula

Záporokkal és zivatarokkal kezdődik a július első hete, sok helyen élénk, néhol erős szél fúj. A hőmérséklet csökken, szerdán már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható, a keleti országrészben pedig tartósan borult maradhat az ég.

Ezután újabb melegedés veszi kezdetét, sok napsütéssel, a hét végére pedig visszatér a kánikula - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap.

Záporokra és zivatarokra lehet számítani, az ország középső részén kisebb számban, a nyugati, délnyugati és északkeleti területeken pedig nagyobb számban.

Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok esetén viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-33 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb. Kedden a déli és keleti tájak felett felhős, egyes helyeken tartósan borult lesz az ég, míg máshol csökken a felhőzet, többnyire sok napsütés várható a gomoly- és fátyolfelhők mellett.

Reggelig délen és keleten elszórtan előfordulhatnak záporok és zivatarok, de napközben már inkább csak északkeleten lesz rájuk esély. A déli határvidék közelében napközben eső is várható.

Az északnyugati, északi szél sok helyen erős lökésekkel kísérheti az időjárást.

A minimum-hőmérséklet 14-21 fok között alakul, délutánra pedig 23-30 fok közé melegszik a levegő. A tartósabban felhős és borongós déli tájakon hűvösebb időre lehet számítani. Szerdán erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütés valószínű. Azonban a keleti és északkeleti országrész fölött, egy keletre elhelyezkedő ciklon hatására, tartósabban borult maradhat az ég, és arrafelé tartós eső valószínű.

Nyugaton legfeljebb kisebb eső, zápor vagy esetleg zivatar fordulhat elő, míg a középső országrészben csapadék nem valószínű. Az északi irányú szél továbbra is nagy területen élénk marad, egy-egy helyen erős lökésekkel.

Hajnalra általában 11-19 fok közé csökken a hőmérséklet. Délutánra általában 23-28 fok közé melegszik fel a levegő, de a tartósan borult és csapadékos keleti tájakon a csúcshőmérséklet 20 fok alatt maradhat. Csütörtökön alapvetően gomolyfelhős, napos idő várható, de a nap első felében még közép- és magasszintű felhőzet is lehet az ország felett.

Elsősorban a nap első felében néhol kisebb eső vagy zápor előfordulhat. Az északnyugati, nyugati irányba forduló szél az ország északi, északkeleti harmadán megélénkülhet.

Hajnalban 10-18 fok, a délutáni órákban pedig 24-29 fok várható. Pénteken sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati irányú szél helyenként még élénk és erős lökésekkel kísért maradhat.

Hajnalban 11-20, délután 27-32 fok között alakul a hőmérséklet, és ismét melegszik az idő. Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű.

A déli, délkeleti irányba forduló szél nagy területen megélénkül, helyenként erős lökések is lehetnek.

Vasárnapra a hajnali 13-21 fokról általában 29-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet, és újra beköszönt a kánikula. A nappal során erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés valószínű.

Elszórtan már kialakulhatnak záporok, zivatarok. Nagy területen kísérhetik erős lökések a délnyugati, déli irányú szelet. A hőmérséklet hajnali 16-24 fokról 31-37 fok közé emelkedik.

MTI
Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal