Egyiptomi keresztények ismét támadás alatt állnak – most Dél-Afrikában

Három egyiptomi szerzetest öltek meg a dél-afrikai Cullinan városában, az egyiptomi kopt ortodox egyház tulajdonában lévő Szent Márk apostol és Hitvalló Szent Sámuel kolostorban – jelentette ma, március 20-án az Ahram Online.

Előző nap az áldozatok holttestei repülővel érkeztek meg Kairóba, egy katedrálisba vitték őket temetésre. 28 magas rangú pap, sok szerzetes és több ezer ember jelent meg a temetésen a templomban és annak környékén.

Anba Danial , Al-Maadi (Kairó körzet) püspöke és a Szent Szinódus titkára beszédet mondott Harmadik Shenouda kopt pátriárka nevében, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak – jelentette az egyiptomi hírportál.

A püspök köszönetet mondott a Külügyminisztériumnak, az Egészségügyi Minisztériumnak, valamint az illetékes tisztségviselőknek óriási erőfeszítéseikért a szerzetesek tragikus halálával kapcsolatos valamennyi eljárás befejezése érdekében. Köszönetet mondott Al-Azhar nagyimámának, a muftinak és a különböző keresztény csoportok képviselőinek, hogy elítélték a szerzetesek meggyilkolását, és részvétüket fejezték ki családjaiknak.

A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatoknál - Takla El-Samueli szerzetes apátnál (a Dél-afrikai Kopt Egyházmegye helyettese), Jostos Ava Markos szerzetesnél és Mina Ava Markos szerzetesnél  - szúrt sebeket találtak. A negyedik áldozatot vasrúddal verték meg, mielőtt biztonságba menekülhetett volna.

A támadás indítéka továbbra sem ismert, és a dél-afrikai rendőrség szerint semmi értékeset nem loptak el a kolostorból. A rendőrség letartóztatott két férfit, és gyilkossággal vádolta meg őket, amikor csütörtökön megjelentek egy dél-afrikai bíróság előtt.

Az első vádlottat, Said Basandát 37 éves egyiptomi állampolgárként azonosították, a másodikat, Samuel Avamarcost pedig 47 éves dél-afrikai állampolgárként azonosították a vád szerint - írja az Associated Press.

Egyiptomban a keresztények túlnyomórészt koptok, különböző becslések szerint az ország lakosságának 9%-át, körülbelül 9-10 millió embert teszik ki. A koptokat az ókori egyiptomiak közvetlen leszármazottainak, a kereszténység korai ágának képviselőinek tekintik. Úgy tartják, hogy Márk apostol , az egyik evangélium szerzője kopt volt.

Az egyiptomi keresztények régóta az iszlám radikálisok támadásainak, gyilkosságainak és terrortámadásainak célpontjai.

Fotó: Vatican News

Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal