Két halottat megtaláltak a baltimore-i tragédia eltűntjei közül

A kedden történt baltimore-i híd összeomlásának két áldozatát a keresőbúvárok felkutatták, míg további négy eltűnt személyt még keresnek - tájékoztatott Wes Moore, Maryland állam kormányzója szerdán.

Az államfő arról is beszámolt, hogy a felfedezett két férfi egy teherautóban rekedt a híd fő szerkezetének romjai között.

Korábban közölt adatok szerint az áldozatok többsége Latin-Amerikából származó munkás volt, akik a Francis Scott hídon az útburkolatot javították azon az éjszakán. A tragédia akkor következett be, amikor éppen szünetet tartottak, és a járművükben tartózkodtak.

Emellett a kutatócsapatok tevékenysége mellett megkezdődött a híd maradványainak eltakarítása is, ami közül a legnehezebb feladat a nagyméretű acélszerkezet emelése lesz, mint ahogy arról korábban szó volt.

Szerdán Pete Buttigieg, a szövetségi közlekedésügyi miniszter a Fehér Ház egy sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a híd újjáépítése nehéz és költséges feladat lesz, és hosszabb időt igényel. A helyreállítási folyamat első lépéseként a híd romjait, aztán a balesetet okozó hajót fogják eltávolítani. Kiemelte, hogy a Baltimore-i kikötő újranyitásának ideje még bizonytalan, a hídomlás következtében körülbelül 100 millió dollár értékű áru rekedt a kikötőben.

A Parti Őrség egyik műveleti parancsnok-helyettese, Peter Gautier a kikötő helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy több mint egy tucat kereskedelmi hajó nem tud kihajózni. A Dali nevű konténerszállító hajó legénysége, amely megsérült és meghibásodott, továbbra is a fedélzeten van és együttműködik a hatóságokkal. A hajótestet átvizsgálták, és semmilyen víz alatti sérülést, sem veszélyes anyag szivárgást nem találtak, annak ellenére, hogy a szállított 4700 konténer közül 56 veszélyes anyagokat tartalmazott.

Jannet Yellen pénzügyminiszter pontosította Joe Biden elnök korábbi kijelentéseit, miszerint a szövetségi költségvetés fedezni fogja az újjáépítés minden költségét. Az MSNBC televíziócsatornának adott interjújában megemlítette, hogy a kongresszus kétpárti támogatása által elfogadott infrastrukturális beruházások törvénye potenciálisan segítséget nyújthat, és említette, hogy a biztosítások is hozzájárulhatnak a helyreállításhoz.

Wes Moore kormányzó a sajtótájékoztatón a hídszerencsétlenség gazdasági hatásait "globális válságként" jellemezte, hangsúlyozva, hogy ez nem csupán az USA, hanem a globális gazdaságot is érinti, tekintettel arra, hogy Baltimore kikötője az Egyesült Államok legfontosabb autó- és mezőgazdasági eszközöket szállító kikötője.

MTI
Fotó: Jim Lo Scalzo/EPE-EFE/Shutterstock

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal