Robbantások éve Hollandiában - kezd beérni az illegális bevándorlás

Az év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai otthonok és vállalkozások ellen, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 209-et - jelentette az RTL Nieuws hírportál csütörtökön, hivatkozva egy rendőrségi jelentésre.

Tavaly összesen 1052 robbantásos merénylet történt Hollandiában, de ezek többsége az év második felére esett - tették hozzá. A jelentés szerint a hatóságok és a holland városok polgármesterei fokozott segítséget kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemben, és javasolták az Európai Unió szintjén a robbantásokhoz gyakran használt Kobra tűzijátéktelepek betiltását. A rendőrség külön aggodalmát fejezte ki, hogy egyre több otthon válik támadások célpontjává

Az esetek 75 százalékában az elkövetők robbanószert hagynak valakinek a bejáratánál vagy ablakánál.

"A legtöbb támadás egyértelmű kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, de előfordul, hogy személyes konfliktusokból ered az agresszió" - áll a rendőrség jelentésében. Elsősorban Rotterdamban és Amszterdamban történnek ezek az esetek, de egyre több kisebb városban is jelen vannak - nyilatkozta

Jos van der Stap, a rendőrség robbantásszakértője az RTL Nieuwsnak. Az utóbbi két és fél évben a hatóságok 500 embert tartóztattak le ilyen támadásokért, akik nagyrészt alacsonyan képzett és anyagilag hátrányos helyzetű fiatalok. "Gyakran fiatalok helyezik el a robbanóanyagokat, kiszolgáltatott gyerekek, akik hajlandóak komoly bűncselekményeket elkövetni minimális anyagi juttatásért.

Az átlagéletkor mindössze 23 év, ami más bűncselekményekhez képest alacsony. A gyanúsítottak között vannak 13 vagy 14 éves fiúk is, ami igazán aggasztó. A legtöbb elkövető már több bűncselekményt elkövetett.

"A megelőzés kulcsfontosságú" - mutatott rá a robbantásszakértő. A támadások mögött álló megbízókat a rendőrség nehezen tudja kézre keríteni, mert általában úgynevezett "bűnügyi brókereknek", azaz fizetett bűnözői munkák közvetítőinek adják a megbízást. Ezek a brókerek csevegőcsoportokban, például a Snapchat-en vagy a Telegram-on teszik közzé a felhívásokat. A rendőrség azt szeretné, ha az internetes vállalatok többet tennének a platformjaikon folytatott illegális tevékenységek megakadályozása érdekében.

"Jelenleg ezek a digitális platformok nélkülözhetetlenek a megbízások kiadása és a potenciális elkövetők toborzása szempontjából" - áll a rendőrségi jelentésben. Femke Halsema, Amszterdam polgármestere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a robbantások számának növekedése túl sokat követel a rendőrség kapacitásaiból, így kevesebb erőforrás marad más súlyosabb esetekre

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester pedig úgy vélte, hogy városa "beleroppan" ezekbe az erőszakos bűncselekményekbe. "A rendőrség itt-ott letartóztat néhány gyanúsítottat, de a támadások száma nem csökken. Az sem bizonyul hatékonynak, ha még nagyobb hatósági kapacitást vetünk be; a probléma megoldását szélesebb körben kell megvizsgálni" - nyilatkozott Aboutaleb az RTL Nieuws-nak.

MTI
Fotó: Nigel Holland


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal