MNRAS: Felfedezték a világ legtávolabbi szupermasszív fekete lyuk egyesülését

A Webb Űrteleszkópot használó nemzetközi csillagászcsoport bizonyítékokat fedezett fel két galaxis és központi szupermasszív fekete lyukak egyesülésére, amikor az univerzum mindössze 740 millió éves volt.

Ez az egyesülés az eddig azonosított legtávolabbi ilyen jellegű esemény, és a szupermasszív fekete lyukak egyesülésének első megfigyelése az Univerzum korai történetében. A kutatási eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) folyóiratban tették közzé.

A ZS7 galaktikus rendszer vöröseltolódása z=7,15, ami megfelel saját 29 milliárd fényévnyi távolságának és 12,9 milliárd éves fénysugár utazási ideje (ezek az értékek nem esnek egybe, mert az Univerzum kitágult a fény útja során). Csillagtömege hasonló a Nagy Magellán-felhőéhez, egy törpegalaxishoz, amely a Tejútrendszer társa.

Új megfigyelések során a Balmer hidrogénatomok spektrális sorozatának egy széles Hβ vonalát fedezték fel, amely egy I. típusú aktív galaktikus magra (AGN I. típus) jellemző, a ZS7 spektrumában. Ez a vonal a széles vonalú régióhoz (BLR), a központi forrás körüli területhez kapcsolódik, amely néhány fénynaptól több száz fényévig terjedhet. Akkor fordul elő, amikor a nagy energiájú sugárzás felmelegíti és ionizálja a csillagközi gázt. A BLR jellemzője a ZS7 rendszerben, hogy az erős optikai sugárzás geometriai középpontjától 620 parszek (2000 fényév) elmozdul.

Ezen a területen a ködökre jellemző keskeny spektrumvonalakat (ún. ködvonalakat) is felfedeztek, ami egy másik, a második típusba tartozó, aktív galaktikus mag jelenlétének a jele. A keskeny és széles vonalú régiók közötti sebességeltolódás 40 kilométer/másodperc volt, így a megfigyeléseket két egymás körül keringő szupermasszív fekete lyukként lehetett értelmezni, amelyek egyesülési folyamatban vannak.

Az egyik tömege 50 milliószor nagyobb, mint a Nap tömege, míg a másik valószínűleg hasonló, de nehezen mérhető, mert sűrű gázok borítják.

A szerzők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a galaxisok egyesülése a fekete lyukak gyors növekedésének fontos mechanizmusa még az Univerzum korai szakaszában is, és a szupermasszív fekete lyukak maguk határozták meg a legkorábbi galaxisok kialakulását és fejlődését.

Maga a ZS7 fekete lyuk egyesülés alapja lehet a gravitációs hullámok generálásának modelljeinek, amelyeket a gravitációs hullámok következő generációja, például a LISA (Laser Interferometric Space Antenna) észlelhet.

Fotó: NASA / ESA / CSA / R. Bezanson (PITT PACC) / I. Labbe (CAS) és A. Pagan (STScI) / CNP / Globallookpress.com


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal