Ülésezett a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése szerdán döntött arról, hogy a költségvetési rendelet módosítására vonatkozó javaslat részeként a fővárosi önkormányzatok jelenlegi hitelkeretét az eddigi 25 milliárd forint mellett 25 milliárd forintra emeli.

A főpolgármester által jegyzett javaslatot 18 igen szavazattal, 11 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatták. A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat az április 1. és szeptember 19. közötti időszakban 60 milliárd forint, a szeptember 20. és december 31. közötti időszakban pedig 30 milliárd forint összegű folyószámlahitel-keretet vesz igénybe.

A fővárosi önkormányzat gazdálkodása a folyamatos és megbízható likviditás fenntartásához tartalékkeretet igényel, mivel a bevételek és kifizetések időzítése nem hangolható össze tökéletesen - áll az előterjesztésben.
Kijelentik, hogy a március 1-jétől rendelkezésre álló 40 milliárdos folyószámlahitel-keret várhatóan március végére kimerül. Ezért átmenetileg további 20 milliárd forintos folyószámlahitel-keretre van szükség a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez az iparűzési adóbevételek második félévi beérkezéséig, szeptember közepéig.

A szeptember 20-tól rendelkezésre álló 25 milliárd forintos hitelkeret mellett várhatóan további 5 milliárd forintos folyószámlahitel-keretre lesz szükségük az önkormányzatoknak a felmerülő kiadások fedezésére.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes utalt az Állami Számvevőszék azon megállapítására, miszerint a főváros 2021-től nettó befizetője a központi költségvetésnek. A főpolgármester-helyettes megjegyezte, hogy a kormány "zárolta" a forrásokat, és a fővárosnak nincs lehetősége külső finanszírozásra.

Utalt a jelenlegi hitelkeret nyárra tervezett, biztonsági tartalékként tervezett emelésére is, és azt mondta, erre azért is szükség van, mert a Lánchíd felújítására az államtól érkező 6 milliárd forint és a trolibuszok beszerzésére ígért 11 milliárd forint még várat magára.

Bagdi Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2010-ben Tarlós István alatt 220 milliárd forint adósságot vállalt át a főváros, 2019-re pedig 200 milliárd forint többlete lett a fővárosnak. A javaslat célja, hogy a főváros "működjön" a június 9-i választásokig, "majd azt követően egy nagy árvíz" következzen.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető kiemelte, hogy a főváros azért nem kapott hatmilliárd forintot, mert nem tartotta be az ékhidak felújítására vonatkozó ígéreteit.
Karácsony Gergely polgármester Hófehérke almáját idézte, és azt mondta, a kérdés az, hogy "ki tette a mérget az almába". Kijelentette, hogy a kormány döntések sorozata mérgezte meg az almát, annak ellenére, hogy a város termeli a GDP 37 százalékát.

Kiss Ambrus a Fővárosi Lakásügyi Hatóság javaslatát kommentálva elmondta, hogy már 70 lakástulajdonos jelentkezett a hatóságnál, hogy kezelje és bérbe adja a lakásait. Kis kijelentette, hogy a főváros a lakásokat piaci ár alatt adná bérbe, és a budapesti közszolgáltatások dolgozóinak adná ki.

Wintermantel Zsolt azt mondta, hogy Karacsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választása óta egyetlen ígérete sem teljesült, és a választások közeledtével "valamit mutatni kell". Azt mondta, nem először fordul elő, hogy a főváros a Fővárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Központnak engedélyezi a magántulajdonban lévő lakások bérbeadását, és ez egy vicc.

Az Európai Parlament döntése alapján a fővárosnak visszajáró 2,3 milliárd forintot a Flórián téri felüljáró híd felújítására fordítja, miután az e-jegyrendszer visszásságai miatt azt korábban az EU befagyasztotta. A felújítás még idén elkezdődhet. A felüljárót 2026 végéig újítják fel, 5,5 milliárd forintból.

A testület jóváhagyta a kormány és a főváros közötti megállapodás aláírását a helyi tömegközlekedési projektekre szánt 12 milliárd eurós támogatás felhasználásának szabályairól, amely idén kötelező lesz.
Döntés született arról is, hogy a bicskei gyermekotthonban történteket kivizsgáló különbizottság március helyett áprilisban terjeszti a parlament elé jelentését.

A testület ismét elutasította a kormány kérését a tehergépkocsik útdíjának eltörlésére.

Budapesti Rendőr-főkapitányság részére 24,3 millió forint támogatást is jóváhagytak térfigyelő kamerák működtetésére. A képviselők egyperces néma csenddel adóztak Eötvös Péter kétszeres Kossuth-díjas, Szent István-renddel kitüntetett zeneszerző, karmester emlékének.

MTI

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Budapest Online Facebook Oldal