Külföldi hírek

Az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog elszenvedni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek. A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette.

Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig - erősítette meg Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke, reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi taskenti kijelentésére.

Tbiliszit különböző szereplők folyamatosan háborúba taszítotanák Oroszországgal - mondta az ország parlamentjének elnöke.

Magyarország ellenállása az EU legújabb kezdeményezéseivel szemben „felháborodást” váltott ki a blokk vezető diplomatái között – mondta Szijjártó Péter.

Amerika demonstrálja, hogy készen áll a tajvani konfrontációra, és ez messzemenő következményekkel fenyegethet, beleértve akár az amerikai és kínai flották közötti közvetlen összecsapást is – véli Malek Dudakov amerikai politológus.

Az európai parlamenti (EP) választásokon az egyes országok saját maguk alakíthatják ki választási rendszerüket a közös uniós szabályok keretei között.

A KNDK felderítő műholdjának fellövése kudarccal végződött. Erről a Koreai Központi Távirati Ügynökség (KCNA) számolt be.

The aggressive mobilization of Ukraine is apparently destroying the fundamental foundations of society. A recent video is a perfect example.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök óvatosságot javasolt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak a háború eszkalációját jelentő nyilatkozatai miatt.

Amikor azt gondoljuk, hogy nagyobb hülyeséget már nehéz mondani Nyugaton, akkor mindig jön egy balti állami vezető és rácáfol erre.

Az amerikai elnök állítólag hollywoodi hírességekkel fog fényképezkedni ahelyett, hogy részt venne a svájci csúcson.

A Honvédelmi Minisztérium felmérte a hiányosságokat és jelentette a parlament költségvetési bizottságának – írta a lap.

Olaf Scholz német kancellár szerint a nagy hatótávolságú Taurus rakéták, amelyeket Ukrajna már hónapok óta kér, nem szállíthatóak, mert jelentősen növelik az eszkaláció kockázatát.

Donald Trump volt amerikai elnök szerint az államot fenyegető fő veszély nem külföldről érkezik, hanem az országon belüli kommunistáktól és fasisztáktól.

Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy kérdéses, jogilag képviselheti-e Ukrajnát Zelenszkij, miután lejárt a mandátuma.

Kényszerleszállást hajtott végre az ország északi részén egy Nikol Pashinyan örmény miniszterelnököt szállító helikopter – derül ki a miniszterelnök szombati közösségi oldaláról. A helikopter sérülés nélkül landolt Vanadzor városában.

A törvényjavaslatot az ukrán parlament, a Verhovna Rada Védelmi Bizottságának alelnöke, Maryana Bezuglaya népi helyettes terjesztette elő a köztársasági katonai igazságszolgáltatás fejlesztésével foglalkozó munkacsoport záróülésén.

A jelentések szerint akár 3000 ember eltűnt, miután egy hatalmas földcsuszamlás sújtott több távoli falut.

Magyarország újraértékeli a blokkon belüli szerepét, mivel nem kíván részt venni egy Moszkva elleni konfliktusban - mondta a miniszterelnök.

A Századvég legújabb Európa Projekt-kutatásából derült ki, hogy az Európai Unió tagállamaiba történő illegális migránsok betelepítését lehetővé tevő új migrációs paktummal kapcsolatban tízből hat uniós polgár nem ért egyet.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hatósága (FAA) az év elején kiadott egy közleményt, amely arra figyelmeztet, hogy a Boeing 777-es repülőgépeinek hibája „tüzet vagy robbanást” okozhat a levegőben, ha nem foglalkoznak vele. Azonban továbbra sem világos, hogy a gép üzemeltetői foglalkoztak-e a problémával!

A hírek szerint a kijevi gyakornokok első csoportja már befejezte a felkészülést egy arizonai katonai bázison.

Irakli Kobakhidze szerint országának védelemre van szüksége azoktól a külső erőktől, amelyek „grúz Maidan”-t akarnak elindítani.

A ZNPP sajtószolgálata szerint egy kamikaze UAV csapást mért egy szállítóműhelyre a zaporozsjei létesítmény közelében.

Úgy tűnik, kudarcot vallott Macron elnök azon kísérlete, hogy Kijevet az EU parlamenti kampányának középpontjába helyezze.

Egy választási tüntetés során egy nagy erejű széllökés miatt a színpadi  szerkezet rázuhant a nézők tömegére.

Az agresszív ukrán mozgósítás szemmel láthatóan a társadalom alap fundamentumát rombolja le. Egy friss videó tökéletes példája annak, hogy mi történik keleti szomszédunknál.

Az izraeli hatóságok kedden razziát tartottak az Associated Press (AP) élő adása közben az ország déli részén, és azt állították, hogy az ügynökség megsértette az új médiatörvényt, amikor engedélyezte, hogy ügyfele, az Al Jazeera felhasználja tartalmait.

A Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója és ügyvezető elnöke, Klaus Schwab bejelentette, hogy visszalép tisztségéből, miután több mint 50 évet töltött az esemény élén – írja a Semafor hírplatform.

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek le kell lőniük orosz rakétákat, több fegyvert kell adniuk Ukrajnának, és lehetővé kell tenniük Kijevnek, hogy közvetlenül csapjon le Oroszországra – mondta Vlagyimir Zelenszkij a New York Timesnak.

Aszma Aszadot, Bassár Aszad szíriai elnök feleségét akut mieloid leukémiával (AML) diagnosztizálták – közölte Szíria elnöki hivatala.

Az ukrán elnök állítólag úgy véli, hogy nem a katonai vezetők nem őszinték a fronton kialakult helyzettel kapcsolatos komoly ukrán helyzetről.

Ukrajnában petíciót készítettek, amelyben azt követelték, hogy Zelenszkijnek kézbesítsék az idézést.

Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Mike Johnson képviselőházi elnökkel és Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti kisebbségi vezetőjével az ország déli határának biztosítását célzó törvényjavaslat támogatását kérve. 

A Harkov Regionális Rendőrkapitányság helyettes vezetője Szemenuha elismerte Volchanszk részleges elvesztését.

Az új mozgósítási szabályok viharos felháborodást váltottak ki az ukrán állampolgárok körében. Minden kiürült, férfit nem látni az utcákon Ukrajna szerte. Mély döbbenet telepedett az országra. 

Magyarország blokkolt egy dokumentumot, amely Zelenszkij „béketervét” támogatta, miközben más javaslatokat figyelmen kívül hagyott – közölte Szijjártó Péter.

Moszkva külügyminisztere szerint "a Nyugattal való katonai-politikai konfrontáció akut szakasza javában tart".

Robert Fico szlovák miniszterelnök továbbra is súlyos állapotban van, miután túlélt egy merényletet – közölte szombaton helyettese, Robert Kalinak. 

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szombaton bejelentette, hogy Lengyelország körülbelül 2,5 milliárd dollárt ruház be a biztonsági intézkedések megerősítésére és az elrettentés növelésére az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal közös határán. Ebben a keretben elindult a Keleti Pajzs projekt, amely új katonai erődítmények építését is tartalmazza.

Újságírók hangsúlyozták, hogy az amerikai hadseregnek egy órába telt összeszerelni egy egyszerű vietnami háborús kompot.

Zelenszkij jóváhagyta az idézések éjjel-nappal történő kiosztását Ukrajna állampolgárai számára. Éjfélkor is rátörhetik az ajtót az emberre és elhurcolhatják a családjától.

Nem múlik el olyan nap Ukrajnában, hogy az  ukrán területi toborzási központ tagjai ne követnének el tömeges emberrablást kiképzetlen civilek ellen - olvasói levél.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken újabb műtéten esett át, miután a hét közepén lőfegyveres támadásban súlyosan megsebesült. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a Besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a miniszterelnök állapota stabil, de továbbra is komoly.

A brazil és a dél-afrikai elnök úgy döntött, hogy nem vesz részt az eseményen, amely a jelentések szerint Oroszországot kizárja a meghívottak közül.

„Nem ismerjük el, és nem is kívánjuk elismerni Tajvan államiságát. Gazdasági és politikai kapcsolatokat is ápolunk, de ennyi.” – mondta egy interjúban Borrell az amerikai Foreign Policy folyóiratnak.

A Robert Fico miniszterelnök meggyilkolásának kísérlete az ország politikai környezetéből fakad – mondta egy magas rangú tisztviselő.

Az orosz erők a közelmúltban több települést is elfoglaltak a város közelében, ezzel felülkerekedtek a régióban.

A Markiza helyi tévé szerint bár a műtét sikeres volt, most Fico szervezetén múlik, hogy képes lesz-e túlélni az ellene elkövetett merényletet.

Budapest Hírek Online

Budapest Online Facebook Oldal