Tud-Tech hírek

A HUNOR magyar űrhajósprogram kiválasztott űrhajósa nem űrturista lesz, hanem kutatóűrhajós, aki a program részeként komoly tudományos kutatást hajt végre - mondta a biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár azon a keddi budapesti ceremónián, ahol bemutatták a két kiválasztott űrhajóst, Kapu Tibort és Cserényi Gyulát, az utóbbit tartalékosként.

A történelem második magyar űrhajósa a 32 éves Kapu Tibor mérnök lesz.

A SpaceX és a Tesla vezetője, Elon Musk azt tanácsolta, hogy tiltsák le a Windows 11 mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos új funkcióját.

Az első páciens, aki az amerikai Neuralink cég agyi implantátumát megkapta, Nolan Arbo azt mondta, hogy szinte minden nap használja.

TechCrunch: A Kia kiadta az EV3 crossovert a ChatGPT-n alapuló beépített AI-val.

A kaliforniai Salk Institute for Biological Studies tudósai új becslést mutattak be arra vonatkozóan, hogy mennyi információt képes tárolni az emberi agy.

A Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésével kapcsolatos közeljövőbeli változásokról beszélt.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai fejlesztettek ki egy új módszert, amely elősegítheti a hatékonyabb vér-agy gát modellek létrehozását.

A Boston University College of Engineering (USA) tudósai olyan anyagot fejlesztettek ki, amely a legmagasabb fokú energiaelnyeléssel rendelkezik. 

2024 végére a SpaceX azt tervezi, hogy befejezi a Starfactory építését, ahol a Starship újrafelhasználható szállítórendszerének szakaszait gyártják majd – mondta Katie Luders, a Starbase vezérigazgatója. 

Kína befejezi a második kilövőállás építését a Hainan tartományban található kereskedelmi űrkikötőben. 

Az Európai Bizottság (EB) megbírságolja a Microsoft amerikai vállalatot, ha az megtagadja a generatív mesterséges intelligencia (AI) szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát. 

A Webb Űrteleszkópot használó nemzetközi csillagászcsoport bizonyítékokat fedezett fel két galaxis és központi szupermasszív fekete lyukak egyesülésére, amikor az univerzum mindössze 740 millió éves volt.

YipitData: a Tesla-felhasználók mindössze 2%-a iratkozott fel az Autopilot szolgáltatásra. Az ok a sok baleset és az algoritmus hibás működése lehet.

A Kínai Általános Hírszerző Ügynökség az elmúlt években azonosított kémkedési esetekről számolt be az űrszektorban.

"A Neuralink keresi a program második résztvevőjének jelentkezését" - mondta Musk. Elmondása szerint a második chipezett önkéntes „telepátia” kibernetikus agyimplantátumot kap, amellyel gondolati síkon irányítani tudja majd az okostelefont és a számítógépet.

Az Android 15 béta verziója elérhetővé vált a Google, a Xiaomi és más okostelefonok számára.

Moszkva arra számít, hogy Kínával közösen felgyorsul a Hold-kutatás, és valamikor 2036 után állandó bázist is létrehozhatnak - mondta Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetője.

A Barcelonai Egyetem tudósai egy akkumulátort terveztek a vulkáni hamuból, amely a napenergia gyűjtésére szolgál. 

A dél-ázsiai ország mesterséges intelligencia által támogatott technológiákra fordított kiadásai 2027-re elérhetik az 5 milliárd dollárt.

A legújabb mesterséges intelligencia (AI) modell, GPT-4o bejelentésekor az OpenAI közölte, hogy kiadott egy alkalmazást a ChatGPT-hez. 

PNAS: a légkör szén-dioxiddal való telítési sebessége tízszeresére nőtt. Egyre jobban úgy néz ki, hogy ennek szívás lesz a vége.

A Google bejelentette, hogy saját fejlesztésű digitális pénztárca szolgáltatása leáll a régebbi okostelefonokon. 

Egy tanulmány szerint az istentiszteleteken részt vevő amerikaiakat jobban aggasztja a gyorsan fejlődő technológia, mint a közvélemény egészét.

A Rockefeller Egyetem tudósai sérülékenységet azonosítottak a hepatitis B vírus replikációs mechanizmusában, amely tünetmentes és gyógyíthatatlan fertőzést okoz, amely cirrhosishoz vagy rákhoz vezet.

A tudósok azt jósolták, hogy a Nancy Grace római űrteleszkóp képes lesz a világos fekete lyukak egzotikus osztályát észlelni – olyan hipotetikus objektumokat, amelyeket még nem fedeztek fel. 

A Starlink műholdak megnövekedett terhelésnek vannak kitéve az utóbbi évek legerősebb geomágneses vihara miatt.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (USA) és a Kazanyi Szövetségi Egyetem (Oroszország) tudósai a fény és az anyag közötti kölcsönhatás új módját fedezték fel. 

A megfelelő „koncepcionális tanulmányok” elvégzésére vonatkozó szerződést a Saab és a svéd védelmi minisztérium kötötte meg.

Az X3.9 osztály új, különösen nagy kitörése a Napon a negyedik legerősebb lett az elmúlt 25 évben.

Egyre többször szembesülünk azzal, hogy weboldal tulajdonosok saját maguk szeretnének csináld magad prémium linképítés folytatni Google helyezésük javítása érdekében - és bár a tudásuk valójában meglenne hozzá -, de elvesznek a rendelkezésre álló megannyi javaslat, fórumtéma és blogbejegyzés között. Segítségünkkel jól használható csomagot kap!

A szakértők szerint az általuk megalkotott dinamikus metasurface antenna (DMA) elegendő sebességet tud biztosítani hatalmas mennyiségű adat gyors továbbításához.

A SpaceX alapítója tudja, miről beszél – mondta Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője.

A cég kereszttűzben találta magát, miután kiderült, hogy az injekció bizonyos esetekben vérrögképződést okozhat

A Miami Egyetem tudósai olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek áthatolhatnak a vér-agy gáton, és elpusztíthatják az áttétes rákos daganatokat az agyban.

Az ESA Solar Orbiter űrszondája olyan videót készített, amely soha nem látott részletességgel rögzíti a napfelszínt.

A Hold sarkain található kráterek nagy vízjég tartalékkal rendelkeznek.

A nátrium alapú akkumulátor jobban teljesít, mint a lítium-ion akkumulátor.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakértői egy széleskörű nemzetközi konzorcium tagjaként fejlesztettek ki egy új eljárást, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a sejtek azonosítására és szétválasztására.

A Weizmann Tudományos Intézet izraeli régészei megállapították, hogy néhány, a Bibliában leírt kulcsfontosságú esemény valóban megtörtént.

A tudósok felfedezték, hogy bizonyos bélbaktériumok által kibocsátott anyagok paradox módon csökkentik a bélgyulladást. 

A YouTube problémákba ütközött az új tartalom betöltésekor. A felhasználók olyan hibával találkoztak, amelyben úgy tűnik, hogy a bufferelés befejeződött, de valójában elakad a feldolgozás és megáll a lejátszás.

A Hosszú Menetelés-5 Y8 rakéta a Chang'e-6 Hold-automatikus bolygóközi állomással (AMS) magyar idő szerint 11:27-kor indult a kínai Hainan-szigeten található Vencsang kozmodrómról.

A Pekingi Innovatív Humanoid Robotok Központja bemutatta az első teljesen elektromos robotot. 

A Yale Egyetem tudósai felfedezték azt a mechanizmust, amely mögött az anyagcsere-betegségek, például az elhízás, növelhetik a májrák kialakulásának kockázatát.

Az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég most először ismerte el, hogy a Covid-19 elleni oltóanyag ritka mellékhatást okozhat, amely vérrögképződéshez és halálhoz vezethet a bírósági dokumentumok szerint.

Az emberi pszichét irányító törvényszerűségeket a 20. századig kevéssé tanulmányozták. Az emberi fejlődés különböző szakaszaiban különféle pszichológiai kísérleteket végeztek, amelyeknek a tudat képességeit kellett volna bemutatniuk. A legszörnyűbb „tesztek” eredményei finoman szólva is meglepőek voltak.

A kínai Tiangong űrállomás más országokból érkező turistákat és űrhajósokat fogad majd – mondta Lin Siqiang, a Kínai Emberi Űrkutatási Hivatal igazgatóhelyettese a Sencsou-18 emberes űrhajó felbocsátása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Bloomberg: Az iOS 18 tartalmazni fog egy mesterséges intelligencia szolgáltatást a ChatGPT alkotóitól.

Az ESA fekete „pókokhoz” hasonló képződményeket mutatott ki a Marson, érdekes elmélettel magyarázzák.

Budapest Hírek Online

Budapest Online Facebook Oldal