Belföldi hírek

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt.

"A hősöknek köszönhetjük szabadságunkat és önrendelkezésünket, és ezért tartozunk nekik," mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy megemlékezésen, amelyet vasárnap tartottak Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es hősi parcellájánál.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) kiemelten felhívja a választópolgárok figyelmét, hogy a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon csak érvényes okmányokkal lehet szavazni.

Romániában az "Év úti célja 2024" díját számos kategóriában székelyföldi helyszínek nyerték el. A díjátadó gálát a bukaresti Ateneul Roman hangversenyteremben rendezték kedd este.

A Budapest fölé húzódó intenzív zivatarlánc miatt jelentős késésekre kell számítaniuk az utasoknak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - tájékoztatott a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport Zrt.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztetést adott ki: kedden heves zivatarok várhatóak a délnyugati vármegyékben, mint Baranya, Somogy, Tolna és Zala. A zivatarokat erős szél és jégeső is kísérheti, ami fokozott kockázatot jelent. Emiatt a négy érintett vármegyében másodfokú (narancs) figyelmeztetés lép érvénybe.

Minden magyar állampolgár, aki egy másik Európai Unió tagállamában él, élvezheti azt a jogot, hogy az ottani európai parlamenti (EP-) választásokon szavazhasson a lakóhelye szerinti listákra.

Szombaton a Rákóczi híd mosásával zárja a Budapesti Közművek a főváros hídjainak tavaszi nagytakarítását - tájékoztatott a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. pénteken.

Az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője, Petrus György arról tájékoztatott, hogy péntek hajnalban indult útnak a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, hogy a zarándokok részt vehessenek a csíksomlyói búcsún, Erdélyben.

Félretéve minden ellenérzésemet, amely Észak-Magyarország mai, tót vezetését illeti, sőt, a merénylet áldozatának felejthetetlen magyarellenességét sem rovom fel ezekben a drámai órákban, amikor egy ember, a béke melletti kiállása miatt az életéért kénytelen küzdeni.

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.

Magyarország határozott álláspontja, hogy elutasítja a migránskvóták kényszerítését. Varga Mihály pénzügyminiszter élesen bírálta az új uniós menekültügyi csomagot, amely 20 ezer eurós büntetést ír elő azon országok számára, amik nem hajlandóak a kötelező kvótáknak megfelelően migránsokat befogadni.

Magyarországon az elmúlt években gyakorlatilag stagnál a közúti balesetek száma, ami felhívja a figyelmet arra, hogy alapvető változásokra van szükség a közlekedésbiztonság területén.

Egy napos fesztivállal, amely magában foglal futóversenyt, koncerteket és családi programokat, várunk mindenkit május 12-én a fővárosi Szabadság téren. Az eseményt az ünnepli Magyarország Európai Unióbeli tagságának két évtizedes fordulója

A Duna House ingatlanügynökség pénteki jelentése szerint a Budapesti használt ingatlanok több mint háromnegyede (80%) téglából épült lakás volt ebben az évben, ahol a vásárlók 2 százalékos árnövekedés mellett, átlagosan 992 ezer forint négyzetméterenkénti áron szereztek 57 négyzetméteres otthont, ami összesen 56,7 millió forintba került.

Csütörtökön Xi Jinping kínai elnökkel közös sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte támogatását az ukrajnai konfliktus megoldását célzó Kínai békekezdeményezés iránt. Kiemelte a magyar-kínai együttműködés alapjául szolgáló folyamatos, megszakítás nélküli barátság évtizedes történetét is.

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a Budai Vár Oroszlános udvarában.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt és annak házastársát.

A hagyatéki eljárás menete Magyarországon szabályozott jogi folyamat, melynek során az elhunyt személy vagyona az örökösökhöz kerül. A folyamat bonyolult lehet, és sokak számára kérdéseket vet fel.

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk - mondta a honvédelmi miniszter az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred csapatzászló-adományozó ünnepségén kedden Gödöllőn, a Szentháromság templomban.

A Maszol.ro kolozsvári hírportál keddi jelentése szerint az erdélyi magyar közösség jobban ellenzője a bevándorlásnak és a nyugati tendenciáknak a romániai átlaghoz képest, miközben az intézmények iránti bizalmuk is csökkent.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett, éves adománygyűjtő akcióhoz ezúttal az országszerte található 213 Tesco, ALDI, és Auchan üzletekben 3000 önkéntes csatlakozik. Az akció 104 városban zajlik, ahol az önkéntesek nagylelkű felajánlásokat várnak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött az európai parlamenti választások szavazólapján megjelenő pártlisták elrendezéséről. A június 9-i választáson maximum tizenhárom lista kerülhet a szavazólapra.

Az FKF munkatársai ezen a hétvégén is folytatják a budapesti hidak takarítását, szombaton a Margit hidat, vasárnap a Petőfi hidat mossák le környezetkímélő tisztítószerrel, magasnyomású, vizes technológiával - közölte a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója pénteken.

A mai nappal veszi kezdetét a 2023/2024-es tanévi május-júniusi érettségi időszak a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival.

Aprilis hónap egy pszichológiai fordulópontot jelölt az ingatlanpiaci keresletben, amikor is jelentősen megugrott a piacra kerülő lakások száma. Ez az élénkülés ígéretes jele a 2024-es év további pozitív tendenciáinak - közölték a szakértők az áprilisi adatokra támaszkodva.

A Kossuth rádió Déli krónika műsorában a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekkel foglalkozó államtitkára elmondta, hogy a kormány az idei évre 2,5 százalékos, míg a következő évre 4,1 százalékos gazdasági bővülést prognosztizál.

A kedden megtartandó Országgyűlési ülésen a képviselők tárgyalni fogják a gyermekvédelemmel összefüggő törvényjavaslatokat és az alaptörvény módosítását, valamint tizenkilenc javaslatról is szavazhatnak.

A képviselők hétfőn a kormány felé intéznek kérdéseket, azt követően pedig tizenhét előterjesztés bizottsági jelentését tekintik át vitaképpen.

Az önkormányzati választásokon különböző jogállású személyek gyakorolhatják szavazati jogukat: a magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok, a menekült jogállással vagy tartósan itt tartózkodók, valamint azok az Európai Unió más tagállamaiból származó állampolgárok, akik magyarországi lakóhellyel bírnak. Ez az úgynevezett aktív választójog, amely a szavazás lehetőségét biztosítja.

A gomolyfelhők mellett vasárnap már kevés fátyolfelhőzet is megjelenik az égen, de összességében sok napsütésre számíthatunk mind két nap.

Felújítás miatt lezárják a Liszt Ferenc-repülőtér felhajtóágát szombattól várhatóan keddig, emiatt a 100E és a 200E autóbuszok módosított útvonalon járnak - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség intézőbizottságának az elnöke, a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját végrehajtó Prosperitati Alapítvány ügyvezetője lett a vajdasági tartományi parlament elnöke csütörtökön.

A kormány újabb adag, közel kétszázezer notebook kiosztására készül az általános és középiskolai diákok számára.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. közleménye szerint ezen a héten éjjelente, 23:30-tól 4:30-ig folytatódik Budapest városának tavaszi nagytakarítási munkálatai, amelyek során a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd kerül megtisztításra.

Nagyon közel van a hóhatár, a lelkesebb emberek már hógolyóznak a csúcson.

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség ismét megrendezi a kerékpáros kedvezményekkel teli szezonnyitó hétvégéjét április 20-21 között. A szervezők tájékoztatása szerint több mint 80 vendéglátó és szállásadó egység, valamint nevezetesség csatlakozik az eseményhez.

Mielőtt megkezdődnének az önkormányzati, nemzetiségi és az Európai Parlament (EP) választások ajánlásszerzési időszakai, péntekig 452 jelölőszervezet 12762 jelöltet támogatva, összesen 394577 ajánlóív iránt nyújtottak be igényt a választási hivataloknál.

A kormány diaszpórapolitikájának egyik legfontosabb célja, hogy az ehhez kapcsolódó programokban részt vevők úgy élhessék meg magyarságukat, ahogyan azt szeretnék - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden, Budapesten.

Több mint félmillió diák részesült eddig a Határtalanul program előnyeiből, mely programot közel kilencszáz települést támogat - emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy budapesti eseményen.

A kormányt kérdezik a képviselők és az ellenzék kezdeményezésére politikai vitát tart a gyermekekről szóló nemzeti stratégiáról hétfőn a parlament.

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

A főpolgármester szerint a kedvezőbb árú bérletek bevezetése mind a lakosság, mind a város számára előnyös volt, amit pénteki Facebook posztjában osztott meg.

A magyar és az orosz gazdasági együttműködés hosszú ideje jelentős előnyöket hoz mindkét fél számára, amire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is rámutatott. Ez az együttműködés több évtizedes sikeres kapcsolaton alapul, ami több iparágban is kézzelfogható előrelépést eredményezett. Az orosz piacon megszilárdult magyar vállalatok sikerei kiemelendő példák ennek bizonyítékára.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyében összesen 44 jelölttel készül a június 9-i önkormányzati választásokra, ebből 42 saját és 2 független jelöltet támogatnak - jelentette be a szervezet egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Színes programkínálattal várja az érdeklődőket a Hűvösvölgyi járműtelepen és a Széchenyi-hegyi végállomáson. Ne hagyja ki, még az idő is jó lesz!

Az Országgyűlés csütörtöki napirendjén egy olyan nemzetközi szerződés kerül megvitásra, amely a rákosrendezői projektet érinti. Emellett több, az ingatlanügyekkel, az anyakönyvezéssel és a honvédelemmel kapcsolatos javaslatot is tárgyalnak.

Rendszeressé kezd válni a rendkívül meleg időjárás. Ez szervezetünkre és a mezőgazdaságra is negatív hatással van. 

A legjobb büntetőjogász Budapesten segítséget nyújt ahhoz, hogy ügye pozitív kimenetelű legyen. Szakmai tudásával, tapasztalatával megmenthet bennünket.

Budapest Hírek Online

Budapest Online Facebook Oldal