Megindult a földgázszállítás Azerbajdzsánból

Az idei év jelentős mérföldkő Magyarország számára, ugyanis Azerbajdzsánból először érkezik földgáz, ami jelentős lépés az energetikai diverzifikáció felé - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban a tárca közlése alapján.

Szijjártó Péter a magyar-azerbajdzsáni gazdasági vegyes bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ukrán konfliktus mindkét országra súlyos hatással van, azonban azok, akik hatékonyan működnek együtt a kaukázusi régióval, jobban alkalmazkodnak az energiaellátás terén felmerülő új kihívásokhoz.

Megjegyezte, hogy Magyarország nem akarja feladni bevált energetikai megállapodásait a diverzifikáció jegyében, hanem célja új források bevonása, amit elsősorban délkeleti irányból tart lehetségesnek.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniót megkérték a szükséges infrastrukturális fejlesztések támogatására, ám elutasító választ kaptak, ezért Brüsszelnek már nincs beleszólása abba, hogy Magyarország hogyan és honnan biztosítja energiaellátását; iránymutatások, instrukciók vagy tanácsadás nélkül.

Szijjártó Péter, Sahil Babayev azeri munkaügyi miniszterrel folytatott tárgyalásai során is kiemelte, hogy a diverzifikációs törekvések sikeresek, részben Azerbajdzsán segítségével, mivel itt indult el először a földgázszállítás, az első szakaszban55 millió köbméterrel.

"Így először fordul elő, hogy a magyar energiaellátásban Azerbajdzsánból származó gázmolekulák is részt vesznek" - tette hozzá.

"Terveink szerint tovább erősítjük az együttműködést, mivel látjuk, hogy a rendszer működik. Az energiaellátás biztonsága érdekében tovább fogjuk növelni az Azerbajdzsánból származó földgáz mennyiségét" - mondta.

Továbbá tárgyalt arról is, hogy a Mol jelenleg is aktív Azerbajdzsánban, de a vállalat szándékában áll szerepének növelése a kitermelési technológiák és a vegyipar terén.

Rámutatott, hogy hamarosan az azeri megújuló energia is hozzájárulhat a magyar energiapalettához, ehhez a világ leghosszabb tenger alatti magasfeszültségű vezetékét kell kiépíteni, amelyre Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán már kötelezettséget vállalt.

Ez is bizonyítja, milyen előrelátó lépés volt 2010-ben Azerbajdzsánnal stratégiai együttműködést kezdeményezni. Az akkori kritikusok ma már értékelik ezt a kapcsolatot, és szívesen pózolnának egy-egy képen Aliyev elnökkel" - mondta.

A beszámoló végén megerősítette, hogy Magyarország a békepárti álláspontot képviseli, nem csak Ukrajna, hanem a kaukázusi régió esetében is, ahol a helyi lakosok hosszú időn keresztül komoly biztonsági kihívásokkal néztek szembe.

"Úgy véljük, hogy e terület lakóinak is joga van a békés, nyugodt és méltóságteli élethez. Ezért üdvözöljük Azerbajdzsán és Örményország közelmúltbeli jelentős előrelépéseit a határok meghatározásában" - mondta.

Hozzáteszi, hogy az Európai Unió akkor nyújthat hatékony segítséget, ha pártatlan és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsít a régióval szemben.

Bejelentette, hogy a deminálást négy millió forinttal támogatva Magyarország részt vesz az Azerbajdzsán által a múlt évben visszafoglalt Hegyi-Karabah Soltanli régiójának újjáépítésében, ami várhatóan a jövő év végéig befejeződik.

Üdvözölte továbbá, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a múlt évben 120 millió euróval rekordszintet ért el, és közölte, hogy a két ország cégei között folyamatosan jönnek létre újabb partnerségek, esetenként vadonatúj területeken is.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövőre már magyar vállalatok is hozzájárulhatnak az azerbajdzsáni Forma-1-es világbajnoki futam sikeres megrendezéséhez" - tette közzé.

MTI
Fotó: Unsplash


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal