Moody's: stabil megerősítést kapott az OTP

A Moody's Ratings az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetésre ajánlott kategóriáit erősítette meg szerdán, változatlan stabilitással.

A nemzetközi hitelminősítő cég londoni közleményében hozzátette, hogy ez a megerősítés az OTP Bank hosszútávú és rövidtávú betéti besorolásainak "Baa1/P-2" szintjére, továbbá az elsőbbségi nem biztosított követelések "Baa3" minősítésére terjed ki.

Ezenkívül a Moody's egyidejűleg az OTP "ba1" alapértelmezett adósbesorolását (BCA), az ehhez kapcsolódó kiigazított BCA-t, a "Baa1/P-2" hosszú és rövidtávú ellenfelek kockázati besorolását (CRR), valamint a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövidtávú ellenfelek kockázatértékelését (CRA) is megerősítette.

Szintén megerősítésre került a "Baa3" szintű, stabil kilátással rendelkező OTP Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói minősítése, a "Baa1/P-2" hosszú és rövid távú CRR-besorolások, valamint a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövid távú CRA-minősítések.

A megerősítéshez kapcsolódó indoklásban a Moody's kiemelte, hogy az OTP "ba1" BCA minősítése a bank sokrétű bevételi és betéti struktúrájának elismerése, amely a csoport meghatározó pozíciójának eredménye Magyarországon és számos közép- és kelet-európai piacon.

Az OTP Bank sokrétű üzleti modellje jelentős növekedési potenciált kínál, amely megerősíti a pénzintézet kiemelkedő jövedelmezőségét - jelenti ki a Moody's elemzése.

A hitelminősítő ugyanakkor arra számít, hogy az OTP eszközarányos hozama az idei évben csökkenésnek indul, mivel a műveleti szinten növekvő bevételeket a kockázati költségek ellensúlyozzák.

Az OTP rendkívül erős tőkeállománnyal rendelkezik, a Common Equity Tier (CET) 1 tőkemegfelelési rátája 2023 végére 16,6 százalékra emelkedett. A pénzintézet likviditási helyzete is kiváló, a likviditásfedezeti arány a múlt év végén 246 százalékot ért el - szerepel a Moody's szerdai értékelésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az OTP pénzügyi forrásai stabilak, elsősorban a betéti állományra alapozva.

A minősítések stabil kilátása azt jelzi, hogy a Moody's szerint a pénzintézet hitelprofila és kötelezettségeinek szerkezete a következő 12-18 hónapban lényegében változatlan marad - olvasható az értékelésben.

Nemrégiben a Moody's szintén megerősítette a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti minősítéseit az "A3/Prime-2" magas szinten, stabil kilátással.

A hitelminősítő az előző év júniusában növelte a K&H hosszútávú betétminősítését "Baa1"-ről "A3"-ra.

MTI
Fotó: otpbank.hu

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal