Növekedett az adó 1+1 felajánlások száma

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András szombaton közölte, hogy az adózók idén jelentősen, mintegy hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából, mint az előző évben. Az adóbevallásokat az eSZJA portálon keresztül tették meg, ahol az idén már több mint 4 millióan jelentkeztek be.

Továbbá kiemelte, hogy a felajánlott összegek összességében kiemelkedően magasak voltak: tavaly 23 milliárd 746 millió forintot, míg az idén már 30 milliárd 974 millió forintot értek el, ami 7,2 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi adatokat.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a civil szervezeteknek, vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak szánt 1+1 százalékok felajánlása a NAV eSZJA felületén a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, és ez a lehetőség kedd éjfélig áll fenn.

Emellett Tállai András felhívta a figyelmet arra is, hogy kedd éjfélig van lehetőség a NAV által előkészített szja-bevallási tervezetek átnézésére, kiegészítésére, módosítására vagy elfogadására.

Azok az adózók, akik elfogadják a tervezetet és nem módosítanak rajta - kivéve az általános forgalmi adót fizető magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket -, azoknak a bevallás május 21-ével automatikusan érvényessé válik. Azt is megjegyezte, hogy máig több mint 4 millióan léptek be az eSZJA portálra, és 2,3 millióan tekintették meg a tervezetüket.

Összesen 970 ezer adózó fogadta el módosítás nélkül a bevallását, míg 511 ezren változtattak rajta. Eddig 2,2 millióan nyújtották be véglegesen a bevallásukat. Fontos megjegyezni - emelte ki az államtitkár -, hogy az szja befizetésekor a közlemény rovatban mindenképp szerepelnie kell az adóazonosító jelnek vagy adószámnak. Ellenkező esetben a NAV csak késedelmesen tudja az összeget az adózóhoz rendelni.

Tállai András arról is beszélt, hogy a személyi jövedelemadó esetében idén is igénybe vehetők az öngondoskodási megtakarítási formák adókedvezményei, amelyek lehetővé teszik a befizetések húsz százalékának visszaigénylését. Azonban még mindig sokan vannak, akik bár rendelkeznek ilyen megtakarítással, nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Az önsegélyező és egészségpénztárak, valamint a nyugdíjcélú megtakarítások nem csökkentik az összevont adóalapot, így az szja-t folyamatosan fizetni kell, de az adóbevallás során ennek egy részét vissza lehet igényelni, amelyet aztán a megtakarítási számlán írnak jóvá. Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány adópolitikai célkitűzései között szerepel az adminisztráció csökkentése és az adócsökkentés folytatása.

Mint kiemelte, Magyarországon komplex a családtámogatási rendszer, amely magában foglalja például a családi adókedvezményt is.

Többféle kedvezmény is támogatja a családokat: az első házasság kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-kedvezménye, a 25-30 éves korosztályba tartozó, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, valamint a személyi kedvezmény.

A családi adó- és járulékkedvezmények köszönhetően évente körülbelül 350-370 milliárd forint marad a magyar családok zsebében – áll a közleményben.

MTI
Fotó: Freepik


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal