Új olajlelőhelyet találtak Magyarországon

A kőolajkutatás terén egy újabb jelentős mérföldkövet ért el a Mol és az O&GD azzal, hogy felfedeztek egy új olajlelőhelyet Tura közelében.

 Ez a felfedezés a két vállalat közös kutatómunkájának gyümölcse, amelyet akkor indítottak, miután a Mol 2023 nyarán 49%-os tulajdonrészt szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában.

A bejelentés alapján, a Budapest közelében fekvő Paleogén-medencében jelenleg négy kutatási koncesszió található, amelyek közül a Dány területe alatti koncessziót a Mol birtokolja. A Mol itt már korábban, 2022-ben is sikerrel járt: a Vecsés-2 kút a felfedezett olajmezőn ma Magyarország egyik legproduktívabb olajkútja, napi1400 hordó termelésével, és a Tóalmás-Észak olajmező szintén a közelben helyezkedik el.

Korábban az O&GD három kutatási koncessziót (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) szerezhetett meg, amelyeknek a Mol 2023 nyarán szerezte meg a 49%-os részesedését, köszönhetően a hatóságok jóváhagyásának.

Ezen partnerség alapja a szakmai együttműködés és tudásmegosztás, amely során a felek együtt határozták meg a célzott kutatási helyszíneket, és költségek, valamint kockázatok terén is megosztották a felelősséget. Az O&GD volt a turai munkálatok kezelője, felelősséget vállalva a projekt megvalósításáért, míg a Mol aktív szerepet töltött be a döntéshozatalban.

A Tura-D-3 jelű kutatást tavaly nyár óta végezték, és a kút 2100 méter mélységben találkozott az olajkészlettel. Jelenleg ez a kút naponta közel 1000 hordó kőolajat termel, melynek mennyiségen az O&GD és a Mol a 51-49 százalékos tulajdoni arányban osztozik. Ez a Mol számára napi mintegy 500 hordó kitermelt olajat jelent, ami a csoport 2023-as napi átlagos kőolajtermelésének körülbelül 1%-át, a magyarországi termelésnek pedig 5%-át teszi ki.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a következőket nyilatkozta: hangsúlyozta azon törekvésük jelentőségét, hogy növeljék a belföldi termelést és csökkentsék Magyarország import-függőségét. Kiemelte, hogy a turai lelőhely felfedezése hatékony szakmai együttműködésből született.

Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az O&GD Central Kft. azért jött létre több mint egy évtizeddel ezelőtt, hogy a legkorszerűbb észak-amerikai kutatási és fúrási technológiák alkalmazásával szénhidrogént termeljen a Pannon-medencében. Az ügyvezető igazgató a Mol-lal való partnerségüket különösen sikeresnek minősítette, ami ezen koncesszióikba való bekapcsolódásukkal vált lehetségessé.

A bejelentés szerint a Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon, ahol a tavalyi termelés során a kőolaj több mint 40%-át és a földgáz több mint 90%-át a vállalat biztosította. A Mol-csoport termelési portfóliójában Magyarország kiemelt helyet foglal el, a teljes termelés mintegy 35%-át adja.

A következő öt évben a Mol Magyarország százmilliárd forint körüli összeget kíván beruházni a magyar kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek mintegy 60-65%-a földgáztermelésre, 20-25%-a kőolajtermelésre, míg a fennmaradó rész az infrastruktúra biztonságának fenntartására és pótlására irányul.

Az O&GD a 2012-es alapítása óta jelentős koncessziókat nyert Magyarországon, jelenleg 5500 négyzetkilométeren folytat szénhidrogén-kutatást. A 35 termelőkúttal rendelkező vállalat Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén-termelő bányavállalata. Tavaly - egy kiemelkedő fúrási program keretében - négy sikeres gázkutat és a turai olajkutat állított termelésbe.

MTI
Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal