Biden azt mondta, hogy ő egy büszke, fekete nő

Az amerikai elnök továbbra is megbotlik szavaiban, miközben megpróbálja megmenteni újraválasztási kampányát. Úgy látszik egyre mélyebbre kerül az elnök szellemi ereje.

Joe Biden amerikai elnök több rádióinterjút adott, és rövid július negyediki beszédet mondott csütörtökön, hogy megnyugtassa a választókat arról, hogy mentálisan képes betölteni hivatalát a republikánus riválisával, Donald Trumppal folytatott katasztrofális vitát követően.

Biden nyíltan elismerte, hogy „elszúrta” a vitát, de azt mondta az Earl Ingram Show-nak, hogy „vissza fog térni”, elutasítva minden olyan szándékot, hogy kiszálljon az elnökválasztási versenyből.

"Rossz éjszakám volt... És a helyzet az, hogy tudod, elrontottam" -  mondta Biden, miután segédei egy hetet töltöttek azzal, hogy különféle kifogásokat kínáljanak az állítólagos túlterheltségtől a kisebb megfázásig, valamint egy a vita előtt 12 (!) nappal történt repülőút okozta időeltolódásra hivatkoztak.

A philadelphiai WURD-nak adott külön interjú során a botlásokra hajlamos amerikai vezető nehezen találta meg a megfelelő kifejezést, miközben látszólag Kamala Harris alelnökre próbált hivatkozni, és felidézni Barack Obama kormányzásában töltött idejét.

"Mellesleg, büszke vagyok arra, hogy, mint mondtam, az első alelnök, az első fekete nő vagyok... aki fekete elnökkel szolgál...  Annyi mindent tehetünk, mert... nézd, mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok” – mondta Biden.

Az amerikai elnök négyperces beszédet is tartott a Fehér Házban, szavait a múlt havi normandiai látogatására összpontosítva a D-Day 80. évfordulója alkalmából, de látszólag eltért a forgatókönyvtől, és többször elvesztette gondolatmenetét, valamint egy ponton még riválisát Trumpot is „kollégának” nevezte.

„És egyébként tudod, abban az első világháborús temetőben voltam Franciaországban, és... abban, ahová egyik kollégánk, a volt elnök (Trump - szerk.) nem akart ott lenni...  – mondta Biden, mielőtt hirtelen rövidre zárta a történetet, és folytatta előkészített megjegyzéseit. "Apró szépséghiba még, hogy a D-nap a második és nem az első világháborúban volt és Biden második világháborús temetőben volt...

A kritikusok által górcső alá vett másik klipben Biden télapós köszöntéssel fogadja az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepét: „Ho! Ho! Ho! Boldog függetlenség Napját!".

Az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a 81 éves politikus végigviheti-e az elnökválasztási kampányt, és még négy évet tölthet-e az Ovális Irodában, újra fellángoltak, miután Biden elképesztően gyenge teljesítményt nyújtott a múlt csütörtökön Trumppal folytatott televíziós vitában. A hivatalban lévő elnök törékenynek tűnt, és látszólag többször is elvesztette a gondolatmenetét.

A Reuters/Ipsos vita utáni közvélemény-kutatása szerint minden harmadik demokrata úgy gondolja, hogy Bidennek vissza kellene lépnie, míg egyes kulcsfontosságú adományozók állítólag azt vizsgálták, hogyan lehetne Bident egy erősebb jelölttel helyettesíteni az elnökválasztás során.

Fotó: Anadolu


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal