Macron népszerűsége drasztikusan zuhan

Évek óta a legalacsonyabb szintre esett Emmanuel Macron elnök támogatottsága – közölte csütörtökön a Les Echos francia üzleti napilap közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva.

A felmérésre azután került sor, hogy Macron feloszlatta a nemzeti parlamentet, és gyorsszavazást írt ki pártja európai parlamenti választási vereségét követően.

A Les Echos számára a francia Elabe kutatócég által a Les Echos számára végzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy Macron elfogadottsága olyan mélypontot ért el, amilyenre még nem volt példa második ötéves mandátumának 2022 májusában történő megkezdésekor – jegyezte meg a kiadvány. Az elnök támogatóinak száma 5 ponttal, 24%-ra esett vissza.

Macron ennél alacsonyabb, 23%-os értéket a 2018 decemberi „sárgamellényes” válság idején ért el – tette hozzá Les Echos. A tiltakozók által viselt biztonsági mellényekről elnevezett megmozdulást Macron üzemanyagra kivetett zöldadója váltotta ki, és hónapokig tartó tüntetésekhez és zavargásokhoz vezetett Franciaország körül.

A közvélemény-kutató kedden és szerdán 1502 felnőttet kérdezett meg az interneten. A vezetők körében 12 ponttal 33 százalékra, a középszintű szakmák között két ponttal 20 százalékra, a nyugdíjasok körében pedig négy ponttal 26 százalékra esett az államfő támogatása.

„Nem meglepő egy ekkora választási kudarc után” – mondta a kutatócég elnöke, Bernard Sananes a Les Echosnak.

„Ez azt mutatja, hogy a gazdasági kérdések továbbra is jelentősek… Aggodalomra ad okot az az instabilitás is, amelyet maga Emmanuel Macron okozott a feloszlatással” – tette hozzá.

Macron vasárnap feloszlatta a Nemzetgyűlést, és előrehozott választásokat hirdetett a francia parlament alsóházában, amelyet két fordulóban, június 30-án és július 7-én tartanak.

A lépés oka a jobboldali jelöltek elsöprő győzelme volt a hónap elején az európai parlamenti választásokon. A Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés a szavazatok 31%-át szerezte meg – ez több mint kétszerese az elnök Reneszánsz Pártjának, amely 14,6%-nak "örülhetett".

A szavazás lehetővé teszi Franciaország politikai helyzetének „tisztázását” – érvelt Macron vasárnapi televíziós beszédében.

A Bloomberg szerint a Les Echos által közzétett közvélemény-kutatási eredmény „nagyobb a valószínűsége”, hogy Le Pen Nemzeti Tömörülés lesz az első helyen a törvényhozási szavazáson a hónap végén.

Fotó: Nathan Laine/Bloomberg


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal