Macron von der Leyen leváltását akarja – Bloomberg

A francia elnök a hírek szerint az Európai Központi Bank korábbi főnökét, Mario Draghit szeretné a Bizottság élére.

Emmanuel Macron francia elnök igyekszik leváltani Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét, és jelenleg más uniós vezetőkkel tárgyal a lehetőségekről – jelentette szerdán a Bloomberg forrásokra hivatkozva.

Von der Leyen most a kevesebb mint két hónap múlva esedékes választásokra készül, és újabb ötéves mandátumot szeretne biztosítani. Macron, aki korábban az egyik kulcsfigurája volt annak, hogy von der Leyen legyen az Unió bizottsági elnöke, nyíltan bírálta az elnök hozzáállását az Európai Bizottság vezetésére.

„A bizottsági elnökség azért van, hogy megvédje az általános érdekeket, ezért nem szabad túlpolitizálni. Ami, meg kell mondanunk, egyáltalán nem volt így ezzel a távozó bizottsággal” – mondta Macron a múlt hónapban Brüsszelben.

A francia elnök felvette a kapcsolatot az EU többi vezetőjével a bizottság hivatalban lévő elnökének leváltására váró potenciális jelöltekkel kapcsolatban, nevezetesen Mario Draghi volt olasz miniszterelnökkel és az Európai Központi Bank elnökével – írja a Bloomberg a megbeszéléseket ismerő emberekre hivatkozva.

Brüsszeli források – köztük von der Leyen irodájával kapcsolatban lévők is – megjegyezték, hogy továbbra sem világos, hogy Macron valóban változást akar-e a bizottság élén vagy csak nyomásgyakorlásra használja a helyzetet.

Angela Merkel akkori német kancellár mellett Macron voltak a kulcsfigurák 2019-ben von der Leyen akkori német védelmi miniszter választása mögött az Európai Bizottság elnökválasztásán.

Von der Leyen továbbra is egyértelmű favorit a közelgő választásokon, tekintettel arra, hogy ő a fő jelölt a jobbközép Európai Néppártban (EPP), amely a legtöbb mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben, és várhatóan tovább erősíti helyzetét a júniusi szavazások során. Az EPP által állított jelöltnek azonban továbbra is a parlament abszolút többségének támogatására van szüksége.

A hivatalban lévő EU-elnök pozícióját számos nagy horderejű botrány rontotta, a legutóbbi pedig a hónap elején robbant ki, amikor kritika viharában találta magát amiatt, hogy Markus Pieper német európai parlamenti képviselőt bízta meg jövedelmező „speciális tanácsadói” munkával, havi 17 000 eurós fizetésért.

A kinevezés „kérdéseket váltott ki a jelölési folyamat átláthatóságával és pártatlanságával kapcsolatban” a blokkon belül – mondta több magas rangú tisztviselő, köztük az EU fő diplomatája, Josep Borrell. A Bizottság azonban elhárította a vádakat, és kijelentette, hogy „teljes mértékben bízik abban, hogy a folyamat az eljárások teljes betartásával ment végbe”.

Fotó: Teresa Suarez/EPA-EFE


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal