Megvan a NATO új vezetője

Mark Rutte holland politikus megszerezte a blokk összes tagjának hozzájárulását Jens Stoltenberg leváltásához. Egy nyíltan magyargyűlölő politikust szavazunk meg mi is.

ens Stoltenberg utódja lesz, aki 2014 óta vezeti az Egyesült Államok vezette katonai tömböt.

Klaus Iohannis román államfő márciusban, hat hónappal Rutte kampányának megkezdése után jelentette be, hogy jelölteti magát a posztra, de csütörtökön értesítette a tömböt, hogy visszavonja jelöltségét.

Egyedül Magyarország támogatta Iohannist, de Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy megállapodott Rutte -val. Egy másik tag, Szlovákia gyorsan követte a példáját.

A NATO jelenleg úgy tűnik, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó előtt rendezte az utódlás kérdését, ahol a blokk fennállásának 75. évfordulóját ünnepli. Rutte várhatóan október 2-án veszi át a feladatait. Nem mindenki reagált azonban pozitívan a hírre.

„Keményen NEM vagyok Rutte-val” – mondta Richard Grenell, az amerikai nemzeti hírszerzés korábbi megbízott vezetője, és Donald Trump volt – és valószínűleg jövőbeli – elnök bizalmasa. „Az Egyesült Államok elnöke 2025 januárjában választja ki a NATO főtitkárát” – tette hozzá Grenell. 

„Mark Rutte több mint 10 évet töltött országunk elpusztításával. Ígéretei értéktelenek. Patológiás hazudozó és háborút szító globalista” – mondta Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátor Orbán támogatását követően, hozzátéve, hogy a NATO főtitkári posztja „komoly bajt jelent az emberiség számára”.

Rutte kritikusai rámutattak, hogy az EU ötödik legnagyobb gazdaságának 14 éves kormányzása alatt nem érte el a NATO azon célját, hogy a katonai kiadások Hollandia GDP-jének 2%-át teszik ki.

Stoltenberg immár egy évtizede áll a blokk élén. Mandátumát négyszer hosszabbították meg. A 2022-es ukrajnai konfliktus miatt hivatali ideje 2023 szeptemberéig meghosszabbodott, ami a tavalyi vilniusi csúcson ismét egy évvel kitolódott.

Eközben Rutte továbbra is Hollandia ideiglenes miniszterelnöke. Tavaly júliusban oszlatta fel a holland kormányt, miután koalíciója összeomlott a bevándorlási politika miatt. A 2023. decemberi választás győzteseinek még nem sikerült kabinetet alakítaniuk.

Fotó: ktalnews.com


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal